Smittskyddsläkaren har studerat nyupptäckt fästingbakterie – Kan vara livshotande

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har gjort en avhandling där hon studerat en relativt nyupptäckt och fästingburen bakterie.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 18 september 2022 • Uppdaterad 19 september 2022
Foto: Ladislav Kubeš

Lisa Labbé Sandelin, överläkare och smittskyddsläkare i Region Kalmar län, disputerar den 15 september vid Uppsala universitet.

– I min avhandling har jag studerat den relativt nyupptäckta fästingburna bakterien Neoehrlichia mikurensis som orsakar sjukdomen neoehrlichios. Syftet är att öka kunskapen om bakterien och sjukdomen, säger Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Bakterien infekterar celler i blodkärlens väggar vilket kan leda till blodproppar och kärlinflammation. Därutöver förekommer ofta feber, frossa, led- och muskelvärk och viktnedgång. Neoehrlichios är oftast lätt att behandla och kan också läka ut av sig själv.

Men sjukdomen kan vara livshotande för personer med nedsatt immunförsvar. Den drabbade kan få långdragna symtom som kan misstolkas som en försämring i grundsjukdomen. Det kan leda till felaktig behandling med exempelvis cytostatika.

I avhandlingen har förekomsten av bakterien undersökts bland fästingar från flyttfåglar vid Ottenby fågelstation, hos fästingbitna personer, hos patienter med långdragna besvär kopplade till bekräftad eller förmodad fästingburen infektion samt hos blodgivare.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.