Annons

Smittskyddsläkaren: En tidsfråga innan någon i Kalmar län smittas

50 personer i Kalmar län har testats för coronaviruset, men ingen har ännu konstaterats smittat. Men det är bara en tidsfråga menar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 9 mars 2020
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin menar det vore helt osannolikt att Kalmar län skulle klara sig utan smittade av coronaviruset.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin menar det vore helt osannolikt att Kalmar län skulle klara sig utan smittade av coronaviruset.Foto: Pressbilder

Fler och fler i Kalmar län testas för coronaviruset, men inget av testerna har varit positivt. Men det kommer dyka upp smittade i länet, menar Labbé Sandelin.

– Det är en tidsfråga innan vi har det första bekräftade fallet i Kalmar län. Det kan komma när som helst när vi får tillbaka ett provsvar. Det vore helt osannolikt att länet skulle klara sig undan något fall, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons

Testerna sker i det tält som finns vid infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar och i några fall har provtagningsteam också åkt ut och tagit prov i anslutning till personers hem.

På onsdag kommer ett provtagningstält också att vara på plats vid Västerviks sjukhus för att ytterligare öka kapaciteten och underlätta för personer från norra länet att bli provtagna.

I landet är i dag över 200 bekräftat smittade och i samtliga fall pågår ett omfattade arbete med kontaktspårning i syfte att bryta smittkedjor. Det inbegriper också andra regioner än där den smittade bor. I Kalmar län har sådan smittspårning skett avseende en person som i förra veckan besökte länet för ett möte. Några dagar senare testades denna person och visade sig vara smittad.

I samband med denna spårning har tolv personer i länet kontaktas och fått restriktioner av smittskyddsläkare, vilket innebär att de får stanna hemma från jobben och ska begränsa sina sociala kontakter under inkubationstiden, som är 14 dagar.

– Det är viktigt att understryka att dessa personer inte är konstaterat smittade. Men vi vill tidigt skapa en barriär för att förhindra en fortsatt smittspridning om det skulle visa sig att någon ändå skulle vara smittad, säger Lisa Labbé Sandelin.

Planer finns också att inom den närmaste tiden kunna göra analysen av de prover som tas vid laboratoriet på Länssjukhuset i Kalmar, istället för att invänta svar från Lund dit de flesta prover skickas idag.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons