Annons

Stormen har dragit in över Öland

SMHI har uppgraderat stormvarningen för Öland till klass 2. I vindbyarna kommer det blåsa över 25 meter i sekunden.
Öland • Publicerad 7 februari 2020 • Uppdaterad 9 februari 2020
SMHI har gått ut med en stormvarning för söndag kväll.
SMHI har gått ut med en stormvarning för söndag kväll.Foto: Michael Ståhl

Under fredagen gick SMHI ut med varning som gäller sent på söndag kväll och natten till måndag. Det handlar om sydvästliga vindbyar på upp till 25 meter i sekunden.

Under lördagskvällen klassades varningen upp till klass 2, vilket betyder att det tros bli vindar över 25 meter i sekunden.

Annons

– Skåne, Öland och Gotland har tillkommit sedan gårdagen, nu när vi har fått nytt prognosmaterial. De risker som vi sett har nu blivit till klass 2-varningar för storm även där, säger Marie Staerk, jourhavande meteorolog på SMHI till TT.

Ovädret hör till samma rejäla lågtryck som den europeiska stormen Ciara. Här har dock stormen ännu inte fått något namn, om den kommer att heta något beror enligt SMHI på om danskarna bestämmer sig för att döpa den då den drar in över Danmark.

Stormen har fått Trafikverket att redan i förväg ställa in tågtrafiken på en rad sträckor som inte är säkrade för fallande träd.

Det finns också beredskap för att stänga de stora broarna för vägtrafik, berättar han. Exempelvis hålls extra koll på läget för Öresundsbron, Uddevallabron, Älvsborgsbron och Ölandsbron.

Enligt SMHI kommer stormen in över Öland på söndag eftermiddag och är som värst under natten till måndag

Stormbyarna väntas bli 25-27 meter i sekunder främst på södra Öland.

Tidigt på söndag kväll hade stormen dragit in över Öland med regn och vindstyrka på som mest 22,3 meter per sekund på Ölandsbron.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons