Annons

SMHI: Vädret kommer att bli lugnare

SMHI har nu plockat bort klass 1-varningen för Öland eftersom det väntas lugnare väder i helgen.
ÖLAND • Publicerad 2 mars 2018
Såhär såg det ut i Kastlösa i tisdags men vädret blir lugnare i helgen.
Såhär såg det ut i Kastlösa i tisdags men vädret blir lugnare i helgen.Foto: STAFFAN ARVEGARD/N

– Vindstyrkan kommer fortsätta att avta under dagen. Snöbyar fortsätter att komma in men minskar i intensitet. Det innebär att läget på vägarna blir bättre då snöröken och drivbildningen minskar i omfattning, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Vindstyrkan fortsätter att mattas av under lördagen. Det börjar med fyra meter per sekund för att på kvällen avta till 2 meter per sekund.

Annons

– Under lördagen kan det komma in någon enstaka snöby men de tappar i intensitet eftersom vindstyrkan fortsätter att avta.

Däremot håller sig kylan kvar över Öland och resten av Sverige. Men det kan krypa upp till ”nollan” på söndag.

– Det blir något varmare på söndag och då kan temperaturen stiga till noll grader men det blir inte mer än så. Temperaturen ser i nuläget ut att ligga där omkring även nästa vecka.

Nästa vecka kan det komma in snöfallsområden.

– Det handlar då om lätta snöfall men det blir inte som den här veckan då det inte väntas några kraftiga vindar.

Är det inte ovanligt med såhär mycket snö i slutet av februari och början på mars?

– Inte om man kollar historiskt, enligt normalperioden var det inte ovanligt med liggande snötäcke i april och då kan man tänka sig att det snöade även i mars.

– Men de senaste åren har det varit många milda vintrar och tidiga vårar. Därför kan det kännas ovanligt men detta har hänt förut. Däremot är det ganska ovanligt med såhär låga temperaturer.

Annons

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons