1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SMHI: Så blir vädret i helgen – ”Kan regna väldigt intensivt”

Stor lokal variation är temat för det öländska vädret i helgen. Det kommer att regna men SMHI har svårt att säga något specifikt om regnmängden.
Under helgen kan det lokalt komma stora regnmängder, särskilt i samband med åska.
Foto: ARKIV

Det närmaste dygnet väntas det mycket moln och regn eller skurar som rör sig in söderifrån. Dygnstemperaturen kommer att ligga på mellan 9 och 13 grader och det blir hårda vindbyar från nordost.

– Det ser ut att komma en hel del skurar och i samband med detta kan det också förekomma åska. På lördag och söndag blir det inte lika blåsigt men det ser ut att komma en del skurar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Under fredagsmorgonen började regnet försiktigt falla över stora delar av Öland. Enligt SMHI:s prognos kan det i Degerhamn, Mörbylånga, Färjestaden och Borgholm bli upp till 11 millimeter regn under dagen. Men Löttorp och Byxelkrok ser ut att få betydligt mindre, bara 1,8 millimeter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Däremot väntas det komma 14,7 millimeter regn under lördagen i norr. Något mindre ser det ut att bli på södra Öland (7,8 millimeter) och på mellersta Öland (10,6 millimeter). Även på söndag väntas det skurar.

– Under helgen ser det inte ut att bli något ihållande regn utan mer skurbetonat med stor lokal variation. I samband med åska kan det regna väldigt intensivt. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket regn det kan komma.

Hur ska man tolka informationen om regnmängden på er hemsida?

– Regnmängden i prognosen på vår hemsida är en indikation för hur prognosen ser ut just nu och ger ett ungefärligt värde. Men i detta läge är det svårt att säga något exakt. Det kan komma 15 millimeter på en plats men ingenting några kilometer längre bort.

– Det kan vara bra att även läsa texten till prognosen för där står det vad som är osäkert i prognosen.

För några dagar uppgav en av dina kollegor att det såg ut som att det skulle komma ett regnområde mellan Öland och Gotland på måndag...

– Det är svårt att säga något om detta för det är flera dagar tills dess. Men det kan fortsatt komma regn och skurar på måndag i Kalmar län och på Gotland. Läget ser liknande ut för hela området.

Läs mer

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Öland

Efterlyser bättre skyltning på cykelväg

Ett par från Kalmar har skrivit till Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen för projekt Ölandsleden, med förslag till förbättringar.

Sport

Trafikbesvären följdes av mardrömsstart i premiären

IFK stördes av de öländska bilköerna på väg till seriepremiären.

Ridsport

Eriksson klar för SM - men avstår

Ryttaren satsar mot annan tävling: ”Vill samla mer rutin”

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Fotboll

Mästarna kvar på tronen - nollade RM i finalen

Färjestaden bärgade sjunde raka ÖM-guldet.