GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SMHI om värmen på Öland: ”Innebär en ökad påfrestning”

Övriga länet har en klass 2-varning för hög värme men inte Öland. Här gäller den lägre graden, definitionen meddelande.
Öland • Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 21 juni 2021
Öländsk sol.
Öländsk sol.
Foto: Arkiv

Redan i fredags varnade SMHI för extremt höga temperaturer i Kalmar län utom Öland som bedömdes få svalare väder.

Under söndagen utfärdades dock ett meddelande för Öland om höga temperaturer som gäller fram till mitten av veckan. Det väntas bli varmt med över 26 grader på dagarna men det kommer bli svalare i samband med pålandsvind.

Under måndagen väntas det bli klart till halvklart väder med upp till 25 grader varmt.

På tisdag kommer det enligt prognosen att som mest bli 28 grader varmt med klart väder under större delen av dagen.

Sedan tidigare har SMHI utfärdat en bedömning om att det är stor risk för skogsbrand på Öland. ”Det är mycket eller extremt torrt i markerna med risk för extremt stor brandspridning”, skriver de på hemsidan.

Fakta

Definition för meddelande om höga temperaturer

Maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når minst 30 grader under minst tre dagar i följd uppdateras meddelandet till en varning.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer