Annons

Slutrapport Öland en kommun: ”Låt folket bestämma”

Frågan Öland en kommun ska avgöras i en ny folkomröstning, det förslaget från enmansutredaren Stefan Carlsson ska politiken ta ställning till.
– Med tanke på de resultat vi fått är det naturligt att det genomförs en folkomröstning, säger Stefan Carlsson efter åtta månader av projektarbete.
ÖLAND • Publicerad 1 november 2018
Stefan Carlsson har lämnat slutrapport i projektet ”Öland en kommun?” och föreslår att frågan om sammanslagning avgörs av folket, i en ny folkomröstning tio år efter den förra.
Stefan Carlsson har lämnat slutrapport i projektet ”Öland en kommun?” och föreslår att frågan om sammanslagning avgörs av folket, i en ny folkomröstning tio år efter den förra.Foto: Arkiv

Efter möten med allmänheten, företagare och politiker samt genomförd medborgarundersökning via nätet och diverse analyser har Stefan Carlsson lämnat sin slutrapport till styrgruppen för projektet ”Öland en kommun?”

– Där jag landar i att inte ta ställning till något av de tre alternativen, i stället lämnar jag en rekommendation på hur man kan gå vidare i processen. Och då föreslår jag att frågan om en kommunsammanslagning blir föremål för folkomröstning i maj nästa år i samband med EU-valet, säger Stefan Carlsson till Ölandsbladet minuterna efter att slutrapporten släppts till media.

Annons

De tre alternativen Stefan Carlsson granskat under utredningsarbetet är behålla kommunerna som idag, markant ökat samarbete kommunerna emellan eller kommunsammanslagning.

I medborgarundersökningen med över 3 000 svarande ”röstade” 60 procent för en kommun, något Stefan Carlsson anser tala för en folkomröstning.

– Med tanke på resultatet vi fick och de förväntningar som nu finns om att det ska tas tag i frågan samt att det inte finns några avgörande skäl som talar mot en sammanslagning är det naturligt att gå vidare och genomföra folkomröstning.

Styrgruppens reaktion på din slutrapport/rekommendation?

– Rapporten är redovisad och de är ense om att jag äger slutsatserna i den, jag står för slutsatserna. Rapporten ska ligga som grund för den workshop med fullmäktigeledamöter från båda kommunerna vi har på Ekerum nästa vecka.

– Där kommer frågan att vändas upp ordentligt.

Därefter väntar fler politiska manglingar innan respektive fullmäktige har frågan på sitt bord i december.

– Nu är det upp till politiken att ta beslut.

Vid en eventuell folkomröstning, hur skulle du rösta?

– Det talar jag inte om, jag passar där, säger Stefan Carlsson med viss munterhet.

Annons

I rapporten nämns att två viktiga frågor lyft i diskussionen kring samtliga alternativ – dels Kalmar-spåret vilket utredningen enligt de lagda direktiven inte tittat på, dels var huvudorten/sätet (läs stadshuset) ska placeras i en ny kommun.

”Färjestaden lyfts upp som ett alternativ, andra anser Borgholm är den naturliga platsen. Detta är uppenbarligen en stark symbolfråga som kräver ett svar i den fortsatta processen”, skriver Stefan Carlsson i rapporten och anser vidare, om det fattas beslut om folkomröstning:

”En objektiv samhällsinformation måste också genomföras under våren för att ge information/kunskap om vad folkomröstningen innebär.”

Vid folkomröstningen 2009 röstade Öland nej till kommunsammanslagning.
Vid folkomröstningen 2009 röstade Öland nej till kommunsammanslagning.Foto: Arkiv

Förslaget på folkomröstning har stöd av respektive kommunalråd.

– Det är värt att testa vad folk på Öland tycker, det har gått tio år sedan den förra omröstningen och EU-valet nästa år är ett bra tillfälle att stämma av läget. Folkets vilja får råda, sedan får man hoppas på hyfsat högt valdeltagande, det är viktigt, säger Ilko Corkovic (S) i Borgholm.

Henrik Yngvesson (M) i Mörbylånga:

– Jag biträder det förslaget och ser gärna att frågan testas igen, vi behöver fråga våra invånare.

För folkomröstning krävs klartecken från båda fullmäktigeförsamlingarna, hur är läget i Mörbylånga?

– Ja, säg det. Jag hoppas att man är villig att låta invånarna bestämma.

Ilko Corkovic:

Annons

– Svårt att säga, men jag tror att det finns majoritet för folkomröstning i båda församlingarna.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons