Annons

Slår tillbaka mot KLT: ”Servicen är så dålig att ingen kan åka kollektivtrafik”

De borttagna busskurerna är bara en i raden av åtgärder som gör Julius Winberg Sääf, verksamhetschef på Ölands Museum Himmelsberga, oerhört kritisk mot Kalmar länstrafik.
– Det känns som att de jobbar för att avveckla all service, säger han.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Östra sidan • Publicerad 12 augusti 2021
Julius Winberg Sääf är starkt kritisk till Kalmar länstrafiks agerande. (Bilden är ett montage).
Julius Winberg Sääf är starkt kritisk till Kalmar länstrafiks agerande. (Bilden är ett montage).Foto: Arkiv

Kalmar länstrafik (KLT) har ingen linjetrafik under skolloven, turer på busslinjer är hotade och nu plockas busskurer bort från östra sidan. Det är bara några exempel som gör Julius Winberg Sääf, boende i Lerkaka, väldigt kritisk mot KLT.

– Nu på sommaren är servicen obefintlig på östra sidan och närtrafiken är krånglig. Nu tar de bort busskurerna och det känns som att de jobbar för att avveckla all service och gör sitt bästa för att bara köra skolbussar och inget annat.

Annons

– KLT skyller hela tiden på att resandeunderlaget är för dåligt men sanningen är att servicen är så dålig att ingen kan använda kollektivtrafiken på östra sidan.

Han tycker det är beklagligt i en tid då det borde satsas på kollektivtrafiken.

– Det går helt i kors med regionens övergripande vision om att resa mer klimatsmart. Nu är det i princip omöjligt för någon utan bil att åka från Kalmar och besöka populära turistmål som Ölands Museum Himmelsberga, Skäftekärr, Skedemosse eller Eketorp. Det är oerhört beklagligt.

– Folk åker ändå inte buss får man höra då, nej för det går ju inte. Det tar tid att ändra folk beteendemönster och det är en omställning som politikerna måste inse behöver ta tid.

Han anser också att bristen på kollektivtrafik gör det svårare för företag att bedriva verksamhet på östra sidan.

– Vi på Himmelsberga har väldigt svårt att anställa sommarpersonal eftersom de inte kan ta sig hit utan körkort och bil.

Han menar att hela systemet styrs av en urban norm och är inte uppbyggt kring de rörelsemönster som finns på Öland.

– Tänk om de styrande i Kalmar faktiskt kunde prata med folk på Öland om hur det ser ut här och vad som skulle fungera. Det är ju exempelvis sanslöst att en turist inte kan åka direkt till Borgholm från Träffpunkten i Färjestaden utan att först åka tillbaka till Kalmar.

– Planeringen kring 136:an är också ett exempel på det. Trafikverket sitter på fastlandet och skissar fram lösningar utan att höra med ölänningarna om det skulle fungera i praktiken.

”Tänk om de styrande i Kalmar faktiskt kunde prata med folk på Öland”
Julius Winberg Sääf.
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons