Annons

Slagsmål om kvinnorna på Öland – bönderna gick segrande ur striden

I riksdagsvalet 1921 blev det en kamp mellan partierna för att få så många kvinnliga röster som möjligt. Det fanns ett stort antal nya röster att samla, inte minst bland landsbygdsbefolkningen.
Öland • Publicerad 20 februari 2021
I Ölandsbladet kampanjade Bondeförbundet i annonser och i redaktionell text inför valet 1921. Fokus var på ”landsbygdens kvinnor, bondens hustru och hjälp”.Foto: Ölandsbladet september 1921

När kvinnlig rösträtt infördes 1921 innebar det att andelen röstberättigade i Sverige ökade med drygt 50 procent av befolkningen. Fram till 1921 hade rösträtten enbart funnits för 31 procent av den vuxna befolkningen, men nu steg den siffran till drygt 80 procent. Med så många potentiella väljare gällde det för partierna att få kvinnorna att rösta rätt.

Bondeförbundet använde såväl annonser som redaktionell text i Ölandsbladet till att locka nya röster. Partiet inbjöd till föreläsningar och uppmanade till att sprida vallitteratur. ”Mors politik” var en av flera av gick att beställa för 25 öre styck.

Annons

På Öland var det också Bondeförbundet som blev den stora vinnaren. Den 22 september 1921 kunde man läsa i Ölandsbladet att partiet ökade från 54 procent till 70 procent av rösterna på norra Öland. På södra Öland blev ökningen från 13 till 22 procent av valmanskåren.

”Intet annat parti dominerar i någon landsända så som Bondeförbundet på norra Öland”, skrev Ölandsbladet.

Bondeförbundet distanserade Högern med 600 röster. Däremot behöll Högern sin dominans i Kalmar län med närmare fyra gånger så många röster som Bondeförbundet. Det krassa referatet i Ölandsbladet konstaterar:

”Ölands bondeförbundare ha alltså med glans försvarat sitt öländska mandat, och hade endast föreningarna på fastlandet gjort samma kraftansträngning, så hade de utan tvekan tagit ett andra mandat. Men det får väl bli nästa gång.”

Bondeförbundet fyrdubblade sin röstsiffra i Böda, Föra, Löt och Räpplinge.

"I Högby, Källa, Persnäs, Gärdslösa, Bredsättra, Egby och Alböke har den tredubblats och Runsten och Långlöt visa ännu större framryckning procentuellt.”

”Intet annat parti dominerar i någon landsända så som Bondeförbundet på norra Öland.”
Ölandsbladet den 22 september 1921

Bland socknarna på södra Öland var det färre som röstade överhuvudtaget och sämst ställt var det i Sandby, Vickleby, Gårdby och Södra Möckleby. Där lyckades inte Bondeförbundet samla lika många röster vilket också ledde till att Högern behöll sin dominans i de flesta socknarna på södra Öland. Men i Ås, Ventlinge och Södra Möckleby fick de andra partierna se sig besegrade av Högersocialisterna som samlade flest röster av alla.

I Södra Möckleby fick Bondeförbundet endast en (1) röst, där fick istället Högersocialisterna 230 röster vilket var det ojämförligt flesta på Öland. Socialisterna dominerade stort i de sex socknarna längst söderut med totalt 507 röster, en ökning med 310 stycken.

Redan 1921 fick Öland en plats i riksdagen då Bertha Wellin från Vickleby var en av de fem första kvinnorna som fick en riksdagsplats. Till henne återkommer vi längre fram i serien om Kvinnlig rösträtt 100 år.

Andel röstberättigade till riksdagen uttryckt som procent av befolkningen över 18 år. Anmärkning: Till och med 1971 gäller det rösträtt till andrakammaren, därefter till riksdagen.Foto: www.Demokrati100.se
Fakta

Antal röster på Öland riksdagsvalet 1921

Bondeförbundet 3 463 (2 409)

Högern 2 852 (1 098)

Liberalerna 556 (321)

Högersocialisterna 1 095 (706)

Vänstersocialisterna 71 (46)

Siffrorna inom parentes är ökningen från föregående val.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons