unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Slagsmål om kvinnorna på Öland – bönderna gick segrande ur striden

I riksdagsvalet 1921 blev det en kamp mellan partierna för att få så många kvinnliga röster som möjligt. Det fanns ett stort antal nya röster att samla, inte minst bland landsbygdsbefolkningen.
I Ölandsbladet kampanjade Bondeförbundet i annonser och i redaktionell text inför valet 1921. Fokus var på ”landsbygdens kvinnor, bondens hustru och hjälp”.
I Ölandsbladet kampanjade Bondeförbundet i annonser och i redaktionell text inför valet 1921. Fokus var på ”landsbygdens kvinnor, bondens hustru och hjälp”.
Foto: Ölandsbladet september 1921

När kvinnlig rösträtt infördes 1921 innebar det att andelen röstberättigade i Sverige ökade med drygt 50 procent av befolkningen. Fram till 1921 hade rösträtten enbart funnits för 31 procent av den vuxna befolkningen, men nu steg den siffran till drygt 80 procent. Med så många potentiella väljare gällde det för partierna att få kvinnorna att rösta rätt.

Bondeförbundet använde såväl annonser som redaktionell text i Ölandsbladet till att locka nya röster. Partiet inbjöd till föreläsningar och uppmanade till att sprida vallitteratur. ”Mors politik” var en av flera av gick att beställa för 25 öre styck.

På Öland var det också Bondeförbundet som blev den stora vinnaren. Den 22 september 1921 kunde man läsa i Ölandsbladet att partiet ökade från 54 procent till 70 procent av rösterna på norra Öland. På södra Öland blev ökningen från 13 till 22 procent av valmanskåren.

”Intet annat parti dominerar i någon landsända så som Bondeförbundet på norra Öland”, skrev Ölandsbladet.

Bondeförbundet distanserade Högern med 600 röster. Däremot behöll Högern sin dominans i Kalmar län med närmare fyra gånger så många röster som Bondeförbundet. Det krassa referatet i Ölandsbladet konstaterar:

”Ölands bondeförbundare ha alltså med glans försvarat sitt öländska mandat, och hade endast föreningarna på fastlandet gjort samma kraftansträngning, så hade de utan tvekan tagit ett andra mandat. Men det får väl bli nästa gång.”

Bondeförbundet fyrdubblade sin röstsiffra i Böda, Föra, Löt och Räpplinge.

"I Högby, Källa, Persnäs, Gärdslösa, Bredsättra, Egby och Alböke har den tredubblats och Runsten och Långlöt visa ännu större framryckning procentuellt.”

quote
Intet annat parti dominerar i någon landsända så som Bondeförbundet på norra Öland.

Bland socknarna på södra Öland var det färre som röstade överhuvudtaget och sämst ställt var det i Sandby, Vickleby, Gårdby och Södra Möckleby. Där lyckades inte Bondeförbundet samla lika många röster vilket också ledde till att Högern behöll sin dominans i de flesta socknarna på södra Öland. Men i Ås, Ventlinge och Södra Möckleby fick de andra partierna se sig besegrade av Högersocialisterna som samlade flest röster av alla.

I Södra Möckleby fick Bondeförbundet endast en (1) röst, där fick istället Högersocialisterna 230 röster vilket var det ojämförligt flesta på Öland. Socialisterna dominerade stort i de sex socknarna längst söderut med totalt 507 röster, en ökning med 310 stycken.

Redan 1921 fick Öland en plats i riksdagen då Bertha Wellin från Vickleby var en av de fem första kvinnorna som fick en riksdagsplats. Till henne återkommer vi längre fram i serien om Kvinnlig rösträtt 100 år.

Andel röstberättigade till riksdagen uttryckt som procent av befolkningen över 18 år. Anmärkning: Till och med 1971 gäller det rösträtt till andrakammaren, därefter till riksdagen.
Andel röstberättigade till riksdagen uttryckt som procent av befolkningen över 18 år. Anmärkning: Till och med 1971 gäller det rösträtt till andrakammaren, därefter till riksdagen.
Foto: www.Demokrati100.se

Fakta

Antal röster på Öland riksdagsvalet 1921

Bondeförbundet 3 463 (2 409)
Högern 2 852 (1 098)
Liberalerna 556 (321)
Högersocialisterna 1 095 (706)
Vänstersocialisterna 71 (46)
Siffrorna inom parentes är ökningen från föregående val.

Läs mer

Insändare: ”Det finns en annan framtid. Pausa Färjestaden”.

Insändare. ”Städer finns överallt med alla problem de medför.”
Människan mår bäst nära naturen.

Emma Rydnér om nya boken: ”En självklar bild av vårt världsarv”

Öland. "Bättre kan det ju inte bli.”
Emma Rydnér, världsarvssamordnare Södra Ölands odlingslandskap visar den nya  målarboken där flera världsarv runt södra Östersjön finns med.

349 meter brott ger dryga böter: ”Otillåtet”

Öland. 349 meter borttagen stenmur kostar en lantbrukare på Öland 214 kronor metern i böter.
349 meter stenmur togs bort.

Distansundervisning i Borgholm efter sportlovet

Öland. Eleverna i högstadiet ska återgå till distansundervisning.
Distansundervisning väntar kommande vecka för högstadieelever.

Viral trend har nu nått öländsk skola- slår klackarna i taket

Öland. Hemtjänstpersonal, förskolepedagoger och brandmän har dansat loss offentligt till Jerusalema dance challenge. Nu visar lärarna på Gärdslösa skola vad de går för.
Viral trend har nu nått öländsk skola- slår klackarna i taket

Nytt besked: Distansundervisning för högstadiet och gymnasiet

Öland. Smittskyddsläkaren i Kalmar län rekommenderar distansundervisning vid länets högstadieskolor och gymnasier under nästa vecka.
Distansundervisning rekommenderas nästa vecka.

Lantbruk bötfälls efter grävningar: ”Som är förbjuden”

Öland. Ett lantbruk på mellersta Öland får 30 000 konor i böter efter två brott mot områdesskydd.
En delvis nedriven och sedan återställd stenmur kan kosta ett lantbruk på mellersta Öland dyra slantar.

A-traktor hotade med typ av pistol kring Ölandsbron

Öland. Greps efter snabb insats av polisen.
A-traktorchauffören greps på andra sidan bron.

Covid-19: Smittspridningen ökar kraftigt senaste dygnet

Öland. Så många har smittats på Öland.
24 personer igår och idag är det 85 bekräftade fall av covid-19 i länet. På Öland ökar det också.

Skadegörelse på flera platser: ”Vittnen såg ungdomar”

Öland. Förstörda fönster i såväl Färjestaden som Borgholm, skadegörelse på en busskur samt en krossad bilruta – polisen har flera fall av skadegörelse på sin händelselista.
Skadegörelse på busskur efter Badhusgatan i Borgholm.

Centerpartiets Borgholmskrets årsmöte

Öland. Mötet hölls digitalt.
Centerpartiets Borgholmskrets årsmöte

Klart – så många miljoner kostar nya skolan: ”En härlig dag”

Öland. 92 787 000 kronor – prislappen på den kommande skolsatsningen på Öland där spaden ska i backen om några månader.
Klart Åkerboskolan – kommunchef Jens Odevalloch kommunalrådet Ilko Corkovic (S) kan konstatera att det vinnande anbudet låg på drygt 92,7 miljoner kronor.