Annons

Skramlig rock förnyar Irisfestivalen som gör comeback

Efter ett års uppehåll blir det återkomst för Irisfestivalen på Granudden. Två band sticker ut extra genom att tillföra rock bland genrer som i övrigt rör sig mellan americana, roots och blues/country.
Färjestaden • Publicerad 22 juni 2018
Svenska rockduon Pale Honey, med Tuva Lodmark och Nelly Daltrey, sticker ut från övriga genrer på Irisfestivalen.
Svenska rockduon Pale Honey, med Tuva Lodmark och Nelly Daltrey, sticker ut från övriga genrer på Irisfestivalen.Foto: Jasmin Storch

Den fjärde augusti är det dags för Irisfestivalen. Precis som för två år sedan finns två scener på festivalområdet, och totalt spelar tio artister. Bland dessa vill Musikföreningen Iris lyfta fram två band.

– Vi håller genomgående hög kvalitet, men det är de här som sticker ut genremässigt, säger Magnus Strandman från föreningen.

Annons

Den svenska tjejduon Pale Honey har släppt två album och nominerades bland annat till P3 Guld. Från Danmark kommer syskontrion Velvet volume, som rör sig inom samma genre.

– De här båda sticker ut mot tidigare artister på festivalen, då de gör skramlig rock'n'roll, säger Magnus Strandman.

Bland de andra artisterna märks amerikanska The cold stares och svenske artisten Arvid Nero, som spås bli ett kommande stjärnskott. Samtliga artister finns i faktarutan intill.

Irisfestivalen arrangerades i tre år, innan den gjorde uppehåll under 2017.

– Efter 2016 gick luften ur lite, vi gick jämnt ut i ekonomin. Inför 2017 såg vi att utbudet på Öland var extremt bra med världsartister som First Aid Kit, GES och Per Gessle. Vi kände att det kunde bli svårt att konkurrera och beslutet om uppehåll var bekvämt att ta eftersom vi inte hade några skulder, säger Magnus Strandman.

Men redan tidigt under 2017 började föreningen känna suget efter att arrangera festivalen igen. Som en uppladdning inför sommaren, har de under vårterminen startat Klubb Iris på Söderportskaféet.

– Där har vi haft spelningar i samma genrer och kvalitet som på festivalen. Det har varit ett sätt att hålla liv i musikföreningen och förhoppningsvis något som lockar fler folk till festivalen.

Magnus Strandman har höga förväntningar inför årets Irisfestival. ”Vi hoppas på att nå 800–900 personer”.
Magnus Strandman har höga förväntningar inför årets Irisfestival. ”Vi hoppas på att nå 800–900 personer”.Foto: Arkivbild

Inför årets Irisfestival har föreningen samarbete med studioförbunden Bilda och Folkuniversitetet, som också finns på plats under lördagen. Medverkar gör också företaget bakom appen Brumapp, som är en samåkningsapp där användarna kan hitta personer att samåka med till olika arrangemang.

– Med de här inslagen från studioförbunden och Brumapp händer det lite mer på området, det känns som en rolig utveckling i rätt riktning.

Som tidigare har festivalen fullständiga rättigheter, med försäljning av mat och dryck.

Irisfestivalen ska som tidigare ha två scener, och servering av mat och dryck.
Irisfestivalen ska som tidigare ha två scener, och servering av mat och dryck.Foto: Alexander Jensen
Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons