Skördetid

Det ligger en hel del möda bakom en god skörd. Inte allt kan vi påverka, men genom att göra vad vi kan blir förutsättningarna bättre. Så är det också med vänskap.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 7 augusti 2021
Fälten på Öland skördas av bonden för mat till djur och människor, i trädgårdarna skördar vi grönsaker och rotfrukter till oss själva. Allt är gåvor som behöver god vård och omsorg av oss.
Fälten på Öland skördas av bonden för mat till djur och människor, i trädgårdarna skördar vi grönsaker och rotfrukter till oss själva. Allt är gåvor som behöver god vård och omsorg av oss.

Det ligger mycket arbete bakom en god skörd, oavsett om det handlar om rotfrukter, grönsaker eller blommor, bär och frukt. För att inte tala om böndernas arbete med foder åt djuren och mat åt oss människor. Det kräver kunskap och noggrannhet. Att slarva och försöka gå genvägar lönar sig inte.

Efter skörden gäller det att vårda sig om resultatet. Att ta vara på det värdefulla och använda det på ett klokt sätt.

Hela vägen från bord till jord är det inte bara mödosamt arbete. Det är vackert. Ända från vårbruket med sina doftande bruna åkrar till sommarens växtlighet. På hösten när majsen blir manshög och spannmålsfälten gyllengula. De ändlösa raderna med lök – och i trädgården blommor och mognande tomater.

”Att tycka om någon är en process där båda förändras. Vänskap är ett arbete.”
Klas Grevelius.

Att så, att låta växa under omsorgsfull vård och att till slut skörda och ta hand om. Så är det i naturen. Så är det för oss.

Vänskap uppstår inte av sig själv. Ett möte kan vara ögonblickligt. Men det leder till vänskap först om det får växa, tas omhand och vårdas. En vänskap som vårdas betyder allt. Men också vänskapen kräver omsorg.

Ett ögonblicksmöte som vattnas och göds kan växa för att mogna till en nära, innerlig vänskap. Så oerhört värdefull.

Vänner

Jag sådde några blommor, en för varje vän,

jag tror att de var fyra, men särskilt minns jag en.

Det blev sen höst och vinter, och blommorna de dog.

På våren kom de åter, men bara tre stod kvar och log.

Så kom då regnet, med moln så stora grå,

och nästa gång jag fann dem så var de bara två.

Så kom då solen med allt det ljus den har,

och plötsligt stod där ensam en liten blomma kvar.

Du härdades i solen, du drunknades i regn,

men ett är ändå säkert – Du är en riktig vän!

Pamola

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.