Annons

Skördefestens grundare: Det får du inte missa –”Viskas om rekord”

Vilka platser, byar, matställen och evenemang får man inte missa på Ölands skördefest?
Den 10 000–kronorsfrågan ställde vi till tre orakel i sammanhanget.
– Det finns inget svårare än att tipsa om besöksmål på Skördefesten, säger Sven Ekberg som lyckats ta fram en ”måstelista”.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 26 september 2021 • Uppdaterad 27 september 2021
Sven Ekbergs tips – 25 år efter att han skrev ner idén till Ölands skördefest.Foto: Kenth Jönsson

– Jag ska åka runt med barn och barnbarn och då är det många viljor och önskemål i bilen och oftast är det farfar som får ge sig, berättar han.

1996 skrev han ner idén till det som skulle bli en årlig succé – som 25 år senare har växt till bjässe med upp mot 1 000 evenemang och aktiviteter över Öland.

Annons

– Utbudet är så otroligt brett och stort. Det finns inget svårare än att tipsa om besöksmål på Skördefesten.

Men efter lite betänketid – Det här är Sven Ekbergs svar på ”Vilka platser, byar, matställen och evenemang får man inte missa på Ölands skördefest”:

– Jag missar naturligtvis inte invigningen och ostfestivalen i Mörbylånga. Det blir också en avstickare ner till Ventlinge.

Konstnatten är ett måste och det blir ofta spontana besök på gallerier och hos konstnärer.

”Vill inte heller missa pumpatävlingen i Löttorp. Det viskas om nya rekord.”
Sven Ekberg

– Förutom konsten är maten viktig under Skördefesten. Alltid spännande och lustfyllt att besöka krogar och caféer. Det finns ju så mycket att välja på.

– På "måstelistan" har jag också Himmelsberga, Fårets Dagar på Borgholms slott, att strosa på torget i Borgholm och i hamnen i Byxelkrok.

– Vill inte heller missa pumpatävlingen i Löttorp. Det viskas om nya rekord. Ska också försöka hinna med, om barnbarnen inte vill något annat, att besöka en berättarafton i Missionshuset i fina Sandvik.

– Sen kan jag naturligtvis komma med ett filmtips. Passa på att se dokumentärfilmen "Öland och turisterna" som visas i Löttorp, Borgholm och Mörbylånga under Skördefesten.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons