Åkerbokonstnärer visar på bredd, spännvidd och personliga uttryck i sitt skapande

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Norra Öland • Publicerad 28 september 2022
David Christensson, Skabbekattens keramik i Djurstad.
David Christensson, Skabbekattens keramik i Djurstad.Foto: Privat

Idag är tolv konstnärer medlemmar i Åkerbokonstnärerna. I år, likt tidigare år, ordnar gruppen en konstrunda under Ölands Skördefest, där sammanlagt sju av konstnärerna bjuder in till sina ateljéer och gallerier.

Under skördefestrundan ses akvareller, oljemålningar, akrylmåleri, keramik och skulpturer med mera och troligen blir det många fina samtal och intryck att ta med hem. Följande öppnar upp sina verksamheter under skördefesten: Jürgen Ewel i Ålkistan, Elisabet Hall i Ateljé Kohagslyckan, Caroline Möller i Haget, Maria Drott i Föra Torp, Skabbekatten keramik i Djurstad, Annika Huett i Hallnäs, samt Martin Enander i Galleri Skriketorp.

Åkerbokonstnärerna är en av de äldsta konstnärsgrupperna i Sverige, som 2023 firar 55 aktiva år. Gruppen bildades 1968 på initiativ av konstnärerna Walter Frylestam och Sture Lundgren. I Åkerbokonstnärerna finns nu två nya medlemmar. Annika Huett i Hallnäs och David Christensson alias Skabbekatten i Djurstad.

Annika Huett öppnar upp sin ateljé i Hallnäs.
Annika Huett öppnar upp sin ateljé i Hallnäs.Foto: Privat

Annika Huett är född i Boden, uppväxt i Malmberget, numera bosatt i Stockholm, och har tillbringat alla sina somrar på Öland sedan 1969. Hon visar motiv från norra Öland, strandskogen, stenkusten, vägrenens blommor, prunkande trädgård och Hallnäs gårdsmiljö. Annika har uttryckt sig i bild hela sitt yrkesliv som illustratör och konstnär.

David Christensson, som driver Skabbekattens keramik i Djurstad, arbetar vitt och brett med framförallt stengodsleran som uttrycksform. Bruksföremålen är ofta rikt dekorerade med skrapade mönster, medan väggrelieferna föreställer inre och yttre landskap, känsloliv och vardagligheter.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.