Annons

Skolskjutsar riskerar att ställas in – ”KLT bevakar”

Besvärliga vägar men skolskjutsarna kör som vanligt, i alla fall just nu. Men det kan komma att förändras.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 9 februari 2021
Besvärliga vägar men skolskjutsarna kör som vanligt, i alla fall just nu. Det kan komma att förändras.
Besvärliga vägar men skolskjutsarna kör som vanligt, i alla fall just nu. Det kan komma att förändras.Foto: Arkiv

Trafikverket varnar för besvärligt väglag på större delen av Öland, där blåsten och snöandet snabbt kan orsaka drivbildning. Just nu kommer inga skolskjutsar att ställas in men Borgholms kommun har en tät dialog med Kalmar länstrafik, som följer utvecklingen på vägarna.

– Kalmar länstrafik bevakar löpande läget och just nu kör bussarna som vanligt, säger Kim Jakobsson, administrativ chef på Borgholms kommun.

Annons

Men det kan komma förändras. Då är det främst eleverna i Gärdslösa skola som riskerar att drabbas men även elever i Köpings skola, Åkerboskolan och Slottsskolan kan beröras.

– Det är framför allt på östra sidan som det är besvärligast i nuläget.

För tre år sedan ställdes alla skolskjutsar in på Öland under några dagar på grund av kraftig blåst och snöfall. Men Kim Jakobsson hoppas inte att det ska behöva gå så långt den här gången.

– Vi har planer och olika rutiner som vi följer i det här läget. Vi kan exempelvis samverka med snöröjarna, att de plogar innan skolbussarna kommer.

Hur får föräldrarna veta om bussarna är inställda imorgon?

– Det är en hypotetisk fråga eftersom inget beslut är taget om det i nuläget. Som det ser ut nu kommer skolbussarna att köra. Men om vi tvingas ställa in så informerar vi genom alla våra kanaler, exempelvis via vår hemsida, sociala medier och lärplattformen Infomentor.

Kan det bli aktuellt att bussarna ställs in i eftermiddag?

– Vi hoppas verkligen kunna få hem barnen.

Mörbylånga kommun har inte fått några signaler om att skolskjutsarna kan bli inställda idag eller imorgon.

– Det är Kalmar länstrafik som tar det beslutet och jag har inte fått några signaler om att det diskuteras i nuläget. Jag förutsätter att de kör som vanligt, säger Susanne Rydqvist, skolskjutshandläggare i Mörbylånga kommun.

Annons

Hur får föräldrarna veta om det förändras?

– Ställs det in kommer vi att informera i lärplattformen Skolsof men också på vår hemsida och våra övriga informationskanaler.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons