GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skolelever förbjuds att dricka läsk och energidrycker

Elever som dricker energidrycker har en negativ påverkan på lektioner. Därför tar Skansenskolan beslutet att från och med måndag förbjuda elever att dricka läck och energidryck under skoltid.
Mörbylånga • Publicerad 10 april 2019
Från och med måndag är det förbjudet för högstadieelever i Mörbylånga att dricka läsk- och energidrycker.  Detta eftersom person upplever att energidryckerna stör koncentrationen på lektionerna.
Från och med måndag är det förbjudet för högstadieelever i Mörbylånga att dricka läsk- och energidrycker. Detta eftersom person upplever att energidryckerna stör koncentrationen på lektionerna.

– Det är ett beslut vi har tagit utifrån studier som visar att det inte är bra att dricka för mycket energidryck. Vi tar ställning till hälsoperspektivet och att skolan vill uppnå en så god hälsa som möjligt. Samtidigt bedömer vi att det blir en lugnare miljö för både lärare och elever, säger Sara Brogård, rektor på Skansenskolan.

Skolan kopplar koncentrationssvårigheter på lektionerna till energidryck, både för dem som dricker och de som inte gör det.

Från skolans håll märker man av att energidryckerna blivit allt populärare.

För att slippa bedöma vad som anses vara energidryck eller inte så omfattas också läsk av förbudet, vilket träder i kraft måndag 15 april.

I ett pressmeddelande hänvisar skolan till studier kring energidrycker som visar att barn som dricker energidrycker kan uppleva sömnsvårigheter, oro, ångest och hjärtklappning.

– Detta är symptom som personal många gånger ser i form av tappad koncentrationsförmåga och välmående. För att ge våra växande elever energi serverar skolan näringsberäknad skollunch. Det finns även möjlighet att köpa mellanmål i vår elevcafeteria, säger Sara Brogård.

Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.