Skolbranden - saknar automatlarm och brandscellsindelning på vinden: ”Helt öppet”

Den svårt brandskadade Åkerboskolan saknar automatlarm och sprinklersystem.
Dessutom var vindsutrymmet där branden startade inte brandcellsindelad.
– Det fanns ingen sektionering, det var helt öppet, säger Anders Palmgren på räddningstjänsten.
Öland • Publicerad 15 augusti 2019
Avsaknad av vidarekopplat automatlarm och öppna vindsutrymmen utan brandcellsindelning - två faktorer som medförde att branden på Åkerboskolan kunde sprida sig över stora utrymmen.
Avsaknad av vidarekopplat automatlarm och öppna vindsutrymmen utan brandcellsindelning - två faktorer som medförde att branden på Åkerboskolan kunde sprida sig över stora utrymmen.Foto: Carin von Post

Rök i alla utrymmen med helt rökfylld vind - situationen räddningstjänstens rökdykare stod inför när de tog sig in i Åkerboskolans kort tid efter larmet om brand på skolan.

– Det tryckte rök från taksprången, det var väldigt mycket rök, nästan ända ner till golvet. Och även om det fyller på snabbt har det hållit på ett tag då, bedömer Anders Palmgren på räddningstjänsten och tillägger:

– Och i kemisalen hade det brunnit igenom innertaket, elden hade ätit sig igenom.

Anders Palmgren kommer att leda räddningstjänstens olycksundersökning av branden på Åkerboskolan och kan i nuläget inte uttala sig om det vidare brandförloppet där betydande delar av skolan till slut ödelades.

Anders Palmgren har uppgiften att genomföra räddningstjänstens utredning av skolbranden i Löttorp.
Anders Palmgren har uppgiften att genomföra räddningstjänstens utredning av skolbranden i Löttorp.Foto: Malin Edeborg

– Jag har inte hunnit sätta mig in i det och det är just sådant undersökningen kommer att titta på: vad hände, varför blev det så som det blev, vad gjorde vi, vad gjorde vi bra, vad gjorde vi mindre bra, vad kan vi lära oss.

Däremot kan han redan nu konstatera att skolan saknar såväl automatlarm som sprinklersystem.

– Den har inget automatlarm som är vidarekopplat, däremot ett internt utrymmeslarm. Här har någon istället ringt in larmet, det var ett inringt larm. Den har heller inget sprinklersystem.

Finns det krav på det vid nybyggnation?

– Nej, däremot finns det krav på brandvarnare och ”trycka knapp” för utrymmeslarm. Och utan vidarekoppling, som här där det inte pågick någon verksamhet, så kan en brand hålla på länge utan att någon vet om det.

Flera som var vid branden gjorde observationen att vindsutrymmet saknade brandcellsindelning, stämmer det?

– Jag har pratat med Camilla (Andersson) som var räddningsledare under insatsen och det stämmer, det fanns ingen sektionering, det var helt öppet. Men det behöver inte innebära att det bröt mot regelverket.

– Sådana frågor kommer jag också att titta närmare på, bland annat genom att granska byggnadsritningar och på det regelverk som fanns när det byggdes och på de krav som finns idag.

Hade branden fått en mindre omfattning om det funnits automatlarm och brandcellsindelning på vinden?

– Så är det ju, absolut, det är enkelt att säga. Och det är ju själva finessen, cellerna ska stoppa branden från att spridas och med automatlarm så går larmet generellt mycket tidigare än det annars gör.

Många ställer frågan om skolan hade åskledare, vad vet du där?

– Den enda information jag har är att de haft en åskledare, men att den togs ned för ett par-tre år sedan. Samtidigt är det så att åskledare är bra, men ingen garanti.

Hur är brandskyddet på kommunen skolor?

– Rent generellt är det bra brandskydd på våra skolor, med personal som är välutbildad och engagerad. Både Borgholm och Mörbylånga har bra koll på sina fastigheter, med hög ambition och bra nivå.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.