Annons

Skolbeslut kan rivas upp - fullmäktige nästa?

Bygg om istället för att riva och bygga nytt – kommunstyrelsens högst oeniga beslut om Åkerboskolan kan vara på väg att rivas upp.
Nu höjs röster om att låta fullmäktige avgöra ärendet.
Borgholm/Löttorp • Publicerad 18 juni 2018
Sista ordet om Åkerboskolans ombyggnation är kanske inte sagt, frågan kan trots allt bli ett fall för fullmäktige.
Sista ordet om Åkerboskolans ombyggnation är kanske inte sagt, frågan kan trots allt bli ett fall för fullmäktige.Foto: Arkiv

I kväll (måndag) ska fullmäktige ta ställning till Vänsterns nyligen inlämnade motion där partiet föreslår att ”frågan om Åkerboskolans ombyggnad eller nybyggnad skall tas upp och beslutas i fullmäktige”.

– Vi tycker att det är ett ekonomiskt stort beslut och att frågan bör avgöras i fullmäktige, säger Vänstern genom Lars-Erik Larsson i motionen.

Annons

För att Vänsterns motion ska gå igenom direkt, eftersom det är ett extraärende utan beredning, krävs ja från samtliga ledamöter, vid nej från någon skickas motionen vidare i den gängse processen för att som tidigast återkomma till fullmäktige för beslut i september.

Även vid ett nej i kväll kan kommunstyrelsens ombyggnadsbeslut rivas upp, detta då Framtid Ölands vinnande förslag skrivits om och förtydligats och därmed återigen ska till kommunstyrelsen efter att i förra veckan passerat kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Ärendet kommer till kommunstyrelsen den 26 juni och där kan det bli en sådan diskussion, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och kan inte utesluta att det från något håll kommer ett yrkande om att föra frågan till fullmäktige.

Kommer ni socialdemokrater att göra det?

– Det är inget vi har diskuterat i gruppen ännu. Jag vill inte föregripa en sådan diskussion.

Något av en nyckelroll i sammanhanget har moderaterna vars två röster i kommunstyrelsen i denna fråga väger tungt och partiets gruppledare Marcel van Luijn kan heller inte utesluta att fullmäktige-frågan kommer upp på bordet den 26:e.

Och vad säger ni moderater då?

– Det får man fundera på och diskutera det med partigruppen. Jag förstår fortfarande inte varför kommunalrådet föreslog det förra gången, vid ma-sammanträdet.

Vad talar emot anser du?

– Processen försenas än mer, jag vill att det sätts igång så fort som möjligt.

Annons

Är denna fråga av principiell beskaffenhet eller av sådan vikt att den ska till fullmäktige?

– Kommunallagen är väldigt tydlig där – den är inte av principiell beskaffenhet, men den kanske är av större vikt. Men å andra sidan är det många frågor av större vikt som fattas av kommunstyrelsen.

– Jag tycker att spelreglerna ska vara tydliga, de ska inte ändras under processens gång bara för att man inte gillar det utfall som kan bli. Man får helt enkelt bestämma vad som gäller inför varje beslut (till fullmäktige eller inte), det är det viktiga för mig.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons