”Skitsak” utagerad - kommunen spolar toa-stopp

BORGHOLM Artikeln publicerades
Borgholms kommun kommer inte att spola tre toaletter, vilket tidigare aviserats.
Borgholms kommun kommer inte att spola tre toaletter, vilket tidigare aviserats.

Nödiga turister och badgäster med (alltför) långt till närmaste toalett, något ingen vill vara med om.

– Vi är en turistkommun, vi måste se till att det finns toaletter, säger kommunchef Jens Odevall och ”räddar” just två sådana.

De på 1990-talet uppförda toaletterna vid Sandbybadets camping har varit under hot, likaså den vid torget i Köpingsvik - på grund av oklara ansvarsförhållanden och kostnadsskäl har kommunen flaggat för förändringar när det gäller flera toaletter de under åren ändå ansvarat för.

Nu kommer nya signaler. När kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) sammanstrålade för en tid sedan kunde Jens Odevall berätta att han på delegation fattat beslut om att toaletterna vid Sandbybadet ”ska städas och hållas öppen även under 2019 i enligt med tidigare överenskommelse.”

Samma sak gäller för toaletten i Köpingsvik.

– Vi är en turistkommun, vi måste se till att det finns toaletter - antingen att vi själva gör det eller att vi gör det tillsammans med lokala aktörer på olika sätt, säger Jens Odevall till Ölandsbladet.

I protokollet från ksau- sammanträdet sägs också:

”Vidare föreslås att de offentliga toaletterna runt om i kommunen ska ses över och skötselansvaret beslutas tillsammans med den kommande badplatsutredningen för att få kontroll och struktur över skötsel både av badstränder och offentliga toaletter.”

– Badplatsutredningen ska dammas av och kompletteras med toalettfrågan. Just nu har vi ju ingen hum om vilka buskar vi har toaletter i och då kan det handla om allt från väldigt fina toaletter till det allra enklaste, säger Jens Odevall.