Skärpt eldningsförbud - men tillåtet att grilla i trädgården

Räddningscheferna i tio av länets tolv kommuner har idag fattat beslut om skärpt eldningsförbud. – Du får grilla hemma i trädgården men engångsgrillar och grillning i skog och mark förbjuds, förklarar Kalmar kommuns räddningschef Karl-Johan Daleén.
Kalmar län • Publicerad 3 augusti 2018 • Uppdaterad 4 augusti 2018
Just nu råder det förbud mot att elda med engångsgrillar.
Just nu råder det förbud mot att elda med engångsgrillar.Foto: LENA EHRING

öljande beslut är fattat: från och med idag (2018-08-03) kl. 18.00 råder skärpt eldningsförbud inom i Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås, Högsby, Nybro, Emmaboda, Torsås, Kalmar, Borgholm och Mörbylångas kommuner. Det innebär att det är förbjudet att använda alla former av grillar utomhus, med undantag för egen trädgård, restauranger inom eget verksamhetsområde samt offentliga tillfälliga evenemang efter besiktning på plats av räddningstjänsten.

Räddningstjänsten följer regelbundet brandriskvärden och väderprognoser från SMHI och använder detta som underlag vid bedömning. För att under veckan ha sett bättre ut har brandriskvärdena nu förändrats drastiskt till det sämre. Under dagen har MSB utfärdat ett myndighetsmeddelande där man skriver om de högsta brandriskvärdena som någonsin uppmätts och starka vindar. Kombinationen innebär stor fara för liv och hälsa, då södra och mellersta Sverige är tätbefolkat.

– Med anledning av detta har räddningstjänsten gjort bedömningen att grillning innebär så stora risker för människors liv och hälsa att ett förbud åter är motiverat, berättar Rutger Thuresson, räddningschef på Öland.

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att göra sitt yttersta för att inte nya bränder ska uppstå. Detta innefattar bland annat att inte slänga fimpar i naturen. Även skogs- och lantbrukare uppmanas till extra stor försiktighet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.