unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sju lärare lämnar Skansenskolan inför hösten

Skansenskolan kommer att ha sju färre lärare när eleverna återvänder efter sommarlovet.
– Det handlar inte om besparingar, vi förväntar oss att enheterna håller sin budget, säger verksamhetschefen David Idermark.
Förlusten av lärare på Skansenskolan är en följd av att även eleverna blir färre.
Förlusten av lärare på Skansenskolan är en följd av att även eleverna blir färre.
Foto: Malin Edeborg

Enligt honom har Skansenskolan för mycket personal, utifrån vad elevpengen ska räcka till.

– Vi har 25-30 färre elever än vad som väntades när vi lade budget. Det handlar om hur verkligheten ser ut, kontra hur man tänkt sig.

Varför minskar antalet elever?

– Av olika anledningar. En del väljer Ölands friskola, och Västra skolan i Kalmar har tagit fler än vi trodde. Sedan har Mörbylånga haft flest nyanlända familjer. När flera av dem flyttar ut minskar också antalet elever, säger David Idermark.

Han lovar dock att ingen lärare blir uppsagd i kommunen.

– Vi tajmar det här med pensionsavgångar och vikariat.

Skansenskolan har genomgått flera neddragningar de senaste åren, och enligt David Idermark har det att göra med det nya resursfördelningssystemet.

– Innan vi införde det hade Skansenskolan bäst ställt, med mycket mer resurser än vad den skulle ha haft. Vi är fortfarande i ett läge där Skansenskolan ska anpassa sin kostym och skolan har gjort ett fantastiskt jobb. De är i balans med sin budget och borde ha en eloge för det.

quote
Det är problematiskt när det blir den här sortens bild av verksamheten.

I takt med att både lärare och elever minskar, förändras också skolans verksamhet. Bland annat försvinner halvklassundervisning i en rad ämnen.

– Skolan har inte råd att ha både små klasser, med 22 elever i varje, och undervisning i halvklasser. Vi försöker ställa resurserna i relation till där de behövs. Halvklass kanske inte behövs i musik, där alla elever klarar målen. Istället kanske det borde finnas i matte eller engelska, säger David Idermark som anser att Skansenskolan får oförtjänt dåligt rykte i alla diskussioner.

– Det är problematiskt när det blir den här sortens bild av verksamheten. Skansenskolan nagelfars mycket mer än andra skolor. Diskussioner om halvklasser förekommer även i Glömminge men det hör vi ingenting om.

Varför kritiseras just Skansenskolan, tror du?

– För att det är vårt enda kommunala högstadium. Låg- och mellanstadierna är fler, de går att jämföra. Högstadieungdomar blir också mer synliga, händer det något på en högstadieskola så hörs det. Även om jag tycker att det är väldigt lugnt på Skansenskolan.

Ölandsbladet har sökt rektor Sara Brogård för en kommentar, utan resultat.

Läs mer