Annons

Sjätteklassare får rätt mot kommunen: ”Fixa skolskjuts”

Trafiksäker för en sjätteklassare att gå efter, anser kommunen.
Inte alls säker, säger Förvaltningsrätten och slår Borgholms kommun, återigen, på fingrarna i ett skolskjutsärende.
BORGHOLM • Publicerad 2 januari 2019
En sjätteklassare får rät mot Borgholms kommun i ett skolskjutsärende.
En sjätteklassare får rät mot Borgholms kommun i ett skolskjutsärende.Foto: Arkiv

Sjätteklassaren har 2 900 meter till närmaste busshållplats där skolbussen hämtar och lämnar. Den sträckan ska hen gå enligt ett beslut i utbildningsnämnden, kommunen anser att det aktuella vägavsnittet inte kan anses som farlig ”för en elev i årskurs sex att förflytta sig på”.

I kommunens utredning sägs att vägen är relativt rak med god sikt och tillräckligt bred för att förflytta sig på, medelhastigheten och trafikflödet är samtidigt, enligt kommunen, låg.

Annons

Efter överklagande har Förvaltningsrätten synat foton på vägen och övrig fakta i ärendet och konstaterar:

”Även om trafikintensiteten måhända inte är så hög är det ändå en relativt lång sträcka för ett barn i årskurs sex att gå, i synnerhet som det handlar om en 70-väg där det saknas trottoar eller bredare vägren och belysning.”

Därmed ger Förvaltningsrätten sjätteklassaren rätt och återförvisar målet till utbildningsnämnden för utredning och nytt beslut. Rätten beslutar också att eleven ska ha skolskjuts från busshållplatsen, eller mer lämplig påstigningsplats, till och från bostaden fram tills nämnden tagit nytt ställningstagande.

I ett annat uppmärksammat skolskjutsärende fick två bröder, sju och tio år gamla, nyligen rätt mot kommunen, förvaltningsrätten ansåg att de 900 meter barnen skulle gå efter en smal byväg för att komma till skolbussen inte var säker nog. Kommunen ålades därmed att anordna skolskjuts från och till bostaden.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons