”Själv föredrar jag att bo i en kommun som arbetar för allas lika värde!”

Öland Artikeln publicerades

Det är egentligen inte klokt, att 2019 behöva skriva att det är okej med homosexualitet.

För det är inte utan att man blir mörkrädd när man läser om kommentarerna kring Mörbylånga kommuns besked om att stötta Pridefestivalen med 4 000 kronor. Mörkrädd och ledsen.

4 000 kronor är inga gigantiska summor ur det kommunala perspektivet. Som alltid när det handlar om skattemedel så finns det alltid röster som säger att ”det finns viktigare saker att lägga pengarna på!”

Jo, så är det ju. Skola, vård och omsorg, våra barns fritidsaktiviteter, vatten och avlopp, vägar - jag listan kan göras oändligt lång.

Men ändå...

För 4 000 spänn säger Mörbylånga kommun att det är okej för en kille att gilla en kille och en tjej att gilla en tjej. Det är ju inte direkt att vi har för mycket kärlek i världen som gör att den ser ut som den gör idag.

Att världen behöver upplysning visar upprördheten kring Mörbylånga kommuns beslut att stötta Pridefestivalen. Så vitt jag vet så tillhör Mörbylånga kommun fortfarande världen.

Kvinnan som skrev till Mörbylånga kommun anser att Pride är något ”destruktivt” och att kommunen ”inte ska bidra med medel till en verksamhet som förstör människors liv”. Det skulle lätt gå att avfärda kvinnans ord som galenskap, bara ytterligare ett led i ett tragiskt återkommande bråk med Mörbylånga kommun.

Vad värre är så kryper det fram den ena människan efter den andre i kommentarsspår på sociala medier och ger henne sitt stöd. Det heter bland annat att ”Pride är kidnappat av Vänstern”, hur nu ett parti ska kunna lägga beslag på kärlek, och att religionen säger ”si eller så”.

Det är väl egentligen yttersta beviset på att det 2019 fortfarande i allra högsta grad behövs en Pridefestival och ett ledarstick som faktiskt ger heder och ära åt en kommun som ställer sig på de utsattas sida om så ”bara” med ett symboliskt stöd på 4 000 kronor.

Vad är det ni är rädda för, ni som talar om ”destruktivitet” och att ”förstöra människors liv”?

Kan inte människor få älska vem man vill?

Men det är så olika sådant där, själv föredrar jag att bo i en kommun som arbetar för allas lika värde!

Samtidigt som jag skriver dessa rader kommer ett pressmeddelande om att också Borgholms kommun stödjer Pridefestivalen. Bra där!