Annons

Siv Stenmalm fyller 80 – ”Ibland är jag alldeles för otålig och impulsiv”

– Jag är min pappas dotter, hans temperament, envishet och otålighet har jag fått efter honom, berättar Siv Stenmalm i Borgholm inför sin 80-årsdag.
Borgholm • Publicerad 29 augusti 2021
Arbetsrummet hos Siv Stenmalm i Borgholm är fyllt av symaskin, tyger, skisser och broderier i  mängd. ”Ett år hade Blå Brodöser temat Hus. Den här ladugården var ett av broderierna.”
Arbetsrummet hos Siv Stenmalm i Borgholm är fyllt av symaskin, tyger, skisser och broderier i mängd. ”Ett år hade Blå Brodöser temat Hus. Den här ladugården var ett av broderierna.”Foto: Maria Wiell

– Jag har starka minnen av saker som jag och pappa gjorde tillsammans när jag var liten. Han idrottade väldigt mycket och jag fick följa med honom till idrottsplatserna.

Siv Stenmalm beskriver sig själv som pappas dotter när hon berättar om sig och sitt liv, där pappan fanns kvar upp till hög ålder. ”Han följde mig genom livet och vi hade stor glädje av varandra.”

Annons

Under småbarnsåren bodde Siv, föräldrarna och lillebror i Fjugesta på Närkeslätten men när hon var 3 år flyttade de till Skruv.

– I Skruv hade vi mycket roligt, det var scoutliv och många kamrater. Men när det inte längre fanns jobb åt pappa flyttade vi till Hovmantorp. Jag var 12 år och gick de sista åren i folkskolan där.

Nästa steg i livet blev då hon som 14-åring blev damfrisörlärling. 1960 gjorde hon sedan sitt gesällprov i Kalmar och därefter följde några års arbete, först i Hässleholm och sedan i Växjö.

– Jag hade lärt mig dansa och båda städerna hade ju regemente så det fanns många danstillfällen, jag älskade det. I Växjö arbetade jag på en stor damsalong med många fina uppdrag inför bröllop och andra stora fester.

I mitten av 1960-talet gifte sig Siv med sin dåvarande make, de flyttade till Kalmar och fick tre barn.

– Jag var lite omodern för den tiden, så jag var hemma med barnen i femton år istället för att lämna dem till dagis. Men det fanns hur mycket som helst att engagera sig i.

Hon var ledare och utbildare inom skogsmulleverksamheten, hon ledde barnskidskola och mor- och barngymnastik. Under den perioden deltog hon även i kurser i sömnad och i konsthantverk.

– Under ett år bodde sedan hela familjen i Mellanöstern där min man var FN-observatör, det var intressant och vi gjorde många resor i området.

Väl hemkomna till Sverige tog äktenskapet slut och Siv bestämde sig för att byta inriktning i livet. Hon läste in grundskolans årskurs 8 och 9 och gymnasiet. 
– Jag ville bli lärare och efter att ha gått lärarhögskolan var jag klar med min utbildning som mellanstadielärare. Det var 1985.

I 10 år arbetade hon vid Grundvux på Axel Weüdelskolan i Kalmar där hon bland annat hade undervisning i svenska för invandrare.

Annons

Konsthantverk och sömnad har alltid varit ett stort intresse för Siv och när hon fick möjlighet gick hon en textilutbildning på Capellagården och en ettårig konstutbildning vid Folkuniversitetet.

I mitten av 1980-talet träffade hon sin nuvarande make, Ove. De lärde känna varandra och upptäckte att de hade många gemensamma intressen, framförallt naturen, fjällvandringar, skidåkning, trädgårdsarbete och odling. En dag när de var på cykelutfärd till Öland kom de till Rälla och fick se ett litet torp till salu.

– Vi såg det på lördagen och på måndagen köpte vi det.

– Gamla skolan i Rälla stod tom och vi tänkte att det kunde vara något för oss. Jag såg möjligheten med konstgalleri, café, butik och vandrarhem. Det var en sådan gång då jag inte tänkte efter riktigt ordentligt, säger Siv och ler.

– Men det blev ju bra.

”Vi vill fokusera på det som är bra i livet. Vi har barn och barnbarn som vi träffar så ofta vi kan. De ger oss så mycket glädje.”
Siv Stenmalm.

Siv och Ove flyttade till Rälla 1992 och i 27 år var det deras hemvist. Siv slutade sitt lärarjobb och arbetade heltid med Gamla skolan och på somrarna hjälptes de åt när kursverksamheten, vandrarhemmet, butiken och caféet lockade gäster.

Nu har det gått mer än 10 år sedan de sålde till nya ägare.

– Det var roliga år men också väldigt mycket arbete. Vi ville egentligen inte sälja mitt livsverk men kände att vi var för trötta.

Siv har varit med om både djup sorg och stor glädje i sitt liv. Några av de svåraste tillfällena var när först Oves son omkom i en trafikolycka och en kort tid därefter förolyckades även Sivs son och sonhustru i en olycka.

– Det var oerhört tungt, men vi vill fokusera på det som är bra i livet. Vi har barn och barnbarn som vi träffar så ofta vi kan. De ger oss så mycket glädje, säger Siv.

Annons

Och så var det då det här med sömnad och konsthantverk som har följt Siv genom livet. För 11 år sedan grundade hon Blå Brodöser som arbetar med fritt broderi och har utställningar en till två gånger om året, nästan alltid utifrån ett gemensamt tema.

Förutom broderiet är sömnad med lapptäckesteknik Sivs specialitet. I lägenheten i Borgholm har hon sitt arbetsrum fullt med tyger, skisser, symaskin och pågående arbeten. Men det är inte nog med det, en bokpratarklubb, syföreningen i Glömminge, utflykter tillsammans med Ove, blomplockning, matlagning och bakning. Alltsammans är sådant som Siv tycker om att göra och tar sig tid till.

– För mig är det viktigt att träffa andra människor, i föreningar och andra sammanhang. Det är värdefullt och blir tillfällen till samtal och att stöta och blöta sådant som är angeläget. Både i stort och smått.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons