unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sista striden på Öland – då skulle bron sprängas

Liksom överallt annars fanns det noggrant uppgjorde planer om vad som skulle göras om Öland skulle bli utsatt för invasion under kalla kriget.
Ölandsbron
Ölandsbron
Världsarvssamordnare Emma Rydnér i samtal med Samuel Palmblad som har haft uppdraget att kartlägga totalförsvaret under kalla kriget. Han föreläste under matmässan Mat i världsarvet 2019 och berättade bland annat om de hemliga förråd som fanns på Öland.
Världsarvssamordnare Emma Rydnér i samtal med Samuel Palmblad som har haft uppdraget att kartlägga totalförsvaret under kalla kriget. Han föreläste under matmässan Mat i världsarvet 2019 och berättade bland annat om de hemliga förråd som fanns på Öland.
Foto: Maria Wiell

En hemlig förvaringsplats för signalmaster i Kvinnsgröta. 30 000 flyktingar från Danmark och Skåne skulle komma till Öland. Kor, kalvar och grisar skulle hämtas från Skåne och fanns det inte drivmedel till djurbilarna skulle de fösas, som det ordagrant stod i anvisningarna.

– Det fanns oerhört noggranna instruktioner för allt som skulle göras och allt som behövde finnas under kalla krigets dagar. Bland annat handlade det om lager av mat. Enorma lager av fett, socker, jäst, och spannmål var en förutsättning om människor skulle bli isolerade på grund av krig, berättade Samuel Palmblad från Kulturparken Småland.

Han föreläste om ”Mat och försvar – Öland under kalla kriget” på matmässan Mat i världsarvets sista dag 2019.

Samuel har haft uppdraget att kartlägga totalförsvaret och hur det såg ut under kalla kriget och har konstaterat att de planer man hade för att skydda och ta ansvar för medborgarna nedrustades så sent som i slutet av 1990-talet och under de första två åren på 2000-talet.

quote
På Öland var det bruna bönor, potatis och fläsk som blev huvuddelen av den tänkta nödprovianten.

– Mycket av materialet har dessutom hållits hemligt till helt nyligen så jag vill inte att ni fotograferar de bilder som jag visar för er här idag.

Försvarets inriktning för Öland var att området från Borgholm och söderut till Färjestaden skulle behärskas. ”Norr och söder därom var inte så viktiga”.

Det fanns stora vapenlager i Gråborg, i Kastlösa och i Föra. Men det var inte bara vapen som var viktiga, man var tvungen att förbereda en eventuell invasion genom att lägga upp matlager.

– På Öland var det bruna bönor, potatis och fläsk som blev huvuddelen av den tänkta nödprovianten. Det finns ju här och behöver inte transporteras. Ett av de största matlagren fanns i Mörbylånga och först 2002 tömdes de sista förråden, berättar Samuel.

quote
Utan kaffe skulle inte manskapet vara i skick att försvara sig.

Skansenskolan förbereddes för att kunna bli sjukhus med 140 patienter. På hela Öland var det förberett för 485 sjukhusplatser ända in på 1990-talet, fick åhörarna på föreläsningen veta.

Och hur var det då med Ölandsbron? Den skulle naturligtvis skyddas, det var vägen för de svenska förbanden. Men den var redan från början förberedd om det skulle inträffa att fienden kom den vägen.

– Då fanns det tydliga anvisning att den skulle sprängas. Närmast brofästet där det skulle bli enklast att bygga upp den igen.

Som avslutning frågade Samuel vilket som var den viktigaste livsmedlet enligt totalförsvaret. Från många håll i den öländska publiken kom svaret ”vatten”. Men nej - kaffe var svaret.

– Utan kaffe skulle inte manskapet vara i skick att försvara sig, enligt försvaret. Det fanns alltså kopiösa mängder av kaffe i lagren.

Läs mer

Insändare: ”Det finns en annan framtid. Pausa Färjestaden”.

Insändare. ”Städer finns överallt med alla problem de medför.”
Människan mår bäst nära naturen.

349 meter brott ger dryga böter: ”Otillåtet”

Öland. 349 meter borttagen stenmur kostar en lantbrukare på Öland 214 kronor metern i böter.
349 meter stenmur togs bort.

RF efter nya beskedet: ”Det ställer krav hos våra ideella ledare”

Idrott. Enstaka matcher och tävlingar för barn födda 2005 och senare stoppas tills vidare.
RF efter nya beskedet: ”Det ställer krav hos våra ideella ledare”

Distansundervisning i Borgholm efter sportlovet

Öland. Eleverna i högstadiet ska återgå till distansundervisning.
Distansundervisning väntar kommande vecka för högstadieelever.

Viral trend har nu nått öländsk skola- slår klackarna i taket

Öland. Hemtjänstpersonal, förskolepedagoger och brandmän har dansat loss offentligt till Jerusalema dance challenge. Nu visar lärarna på Gärdslösa skola vad de går för.
Viral trend har nu nått öländsk skola- slår klackarna i taket

Nytt besked: Distansundervisning för högstadiet och gymnasiet

Öland. Smittskyddsläkaren i Kalmar län rekommenderar distansundervisning vid länets högstadieskolor och gymnasier under nästa vecka.
Distansundervisning rekommenderas nästa vecka.

Smash and grab-kuppen: Misstänkta begärs häktade

Öland. De två män som misstänks för smash and grab-kuppen mot Svenssons Ur begärs häktade av kammaråklagare Johan Henningsson.
Två sedan tidigare anhållna män begärs nu häktade misstänkta för grov stöld.

Här vill de bygga nytt gym

Öland. Tar ett nytt grepp för att kunna bredda gymkartan.
Vill bygga utegym vid Runstens förskola. Bilden från när det fortfarande var skola i byggnaden.

Lantbruk bötfälls efter grävningar: ”Som är förbjuden”

Öland. Ett lantbruk på mellersta Öland får 30 000 konor i böter efter två brott mot områdesskydd.
En delvis nedriven och sedan återställd stenmur kan kosta ett lantbruk på mellersta Öland dyra slantar.

A-traktor hotade med typ av pistol kring Ölandsbron

Öland. Greps efter snabb insats av polisen.
A-traktorchauffören greps på andra sidan bron.

Covid-19: Smittspridningen ökar kraftigt senaste dygnet

Öland. Så många har smittats på Öland.
24 personer igår och idag är det 85 bekräftade fall av covid-19 i länet. På Öland ökar det också.

Skadegörelse på flera platser: ”Vittnen såg ungdomar”

Öland. Förstörda fönster i såväl Färjestaden som Borgholm, skadegörelse på en busskur samt en krossad bilruta – polisen har flera fall av skadegörelse på sin händelselista.
Skadegörelse på busskur efter Badhusgatan i Borgholm.