Annons

SEX tyska krigsfartyg och ETT svenskt kring Öland: ”Ingen övning ihop”

Det kryllar av tyska krigsfartyg runt Öland och Gotland. Ökad närvaro sedan kriget.
– Det är Natos stående minröjningsstyrka som åker omkring och övar eller röjer minor, säger Jimmie Adamsson, kommunikatör på Marinen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland/Östersjön • Publicerad 25 mars 2022
Tre av krigsfartygen som befann sig utanför Öland på fredagsförmiddagen.
Tre av krigsfartygen som befann sig utanför Öland på fredagsförmiddagen.Foto: Marine Traffic

På fredagsförmiddagen låg tre fartyg från tyska marinen utanför kusten av norra Öland, med rutt söderöver. De är alla krigsfartyg och åtminstone ett beskrivs som ”NATO Warship”. Två har tidigare varit i Baltikum-området. Ett kommer från Stockholm.

Längre österut, söder om Gotland, ligger ytterligare tre tyska krigsfartyg. Alla tre har tidigare varit uppe vid Finland.

Annons

– Det är NATO:s stående minröjningsstyrka som byts ut från olika länder åker omkring och övar eller röjer minor, säger Jimmie Adamsson, kommunikatör på Marinen – Svenska försvarsmakten.

– De passerar bara här, jag inte exakt vad de gjort men Tyskland har haft en övning med Finland i dagarna.

Samtidigt ligger ett svenskt krigsfartyg utanför södra Öland.

– Sverige och Tyskland har ingen övning ihop.

Vad gör det svenska krigsfartyget utanför Öland då?

– Marinen genomför kontinuerligt verksamheter till sjöss och vi kommenterar inte alltid vad vi gör.

”Vi kommenterar inte alltid vad vi gör. ”
Jimmie Adamsson, kommunikatör på Marinen.

Sedan kriget i Ukraina har Tyskland varit betydlig aktivare i Östersjön och kommer genomföra övningar med svenska marinen.

Förra söndagen var tyska flottan i Stockholm med 500 marinsoldater från åtta enheter, enligt Tysklands ambassad och Dagens industri. Besöket uppges vara det största av tyska flottan på senare år, och kompletteras av enheter från Estland, Lettland och Litauen.

De tyska och baltiska fartygen har övat på Östersjön – ett rutinbesök enligt svenska Försvarsmakten.

– Det är en i huvudsak minröjningsstyrka som är sammansatt av av Baltron-styrkan och tyska fartyg. Man kommer in för vila och proviantering och så sker det en del utbyte med svenska Försvarsmakten, säger Sven Eriksson, förbindelseofficer på Marinbasen till SVT.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons