Annons

Sex marina fartyg kring Öland: ”Tränar på att bekämpa varandra”

Marinens fem korvetter och ett patrullfartyg delades upp i två grupper och övade ytstrid utanför öländska kusten.
– Totalt medverkade 300 personer i övningen, säger Jimmie Adamsson på Försvarsmakten.
Öland/Östersjön • Publicerad 30 augusti 2024
Sex ytstridsfartyg som medverkade i övningen utanför Öland, här till sjöss i Hanöbukten. Samt sonaroperatören på HMS Karlstad
Sex ytstridsfartyg som medverkade i övningen utanför Öland, här till sjöss i Hanöbukten. Samt sonaroperatören på HMS KarlstadFoto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Personal och fartyg från både tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona och fjärde sjöstridsflottiljen på Berga, Stockholm övade tillsammans kring Öland i början på veckan.

– På måndagen passerades området utanför Öland och då passade man på att genomföra en gemensam ytstridsövning, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på tredje sjöstridsflottiljen till Ölandsbladet.

Annons

Som Ölandsbladet rapporterat om tidigare syntes de militära helikoptrarna över Öland. Fartygen befann sig österut, mellan Öland och Gotland.

– En övning i ytstrid innebär helt enkelt att styrkorna delas upp i två grupper, sedan gäller det att hitta varandra och bekämpa varandra.

Sex ytstridsfartyg som medverkade i övningen utanför Öland, här till sjöss i Hanöbukten.
Sex ytstridsfartyg som medverkade i övningen utanför Öland, här till sjöss i Hanöbukten.Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Fem korvetter, patrullfartyget HMS Malmö och två stycken sjöoperativa helikoptrar användes.

– Det används inga vapen utan det är simulerade vapeninsatser i den övningen. Totalt innefattade det 300 personer.

Inga utländska styrkor medverkade.

– Den här typen av övning genomförs ganska ofta, några gånger om året. Det är viktigt att öva tillsammans mellan de två sjöstridsflottiljerna för att lära sig av varandra. Det var en bra övning.

Sonaroperatören på HMS Karlstad söker efter undervattensmål.
Sonaroperatören på HMS Karlstad söker efter undervattensmål.Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Övningen är den första större efter sommaren och fortsatte tisdag till torsdag söderöver längs Blekingskusten till Hanöbukten. Då anslöt flygvapnet och det övades även högaktuell undervattenstrid.

– Övningen bygger på att det rapportera in störningar på undervattenskablar om man befarar sabotage, säger Magnus Almquist, divisionschef för en av korvettdivisionerna i övningen på Försvarsmaktens hemsida.

– Som svar skickar vi ut en fartygsstyrka för att undersöka och hitta den som eventuellt ligger bakom, oavsett om sabotaget genomförts av någon under ytan eller från ett ytfartyg. De senaste åren har vi tyvärr sett flera verkliga händelser på samma ämne så övningen känns mycket relevant.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons