GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ser ni mig?

Undrar om den vackra fasantuppen någon gång tänker: ser ni mig? Kanske inte. Kanske är det bara självklart att hans fina yttre gör att han får träffa en höna och bilda familj.
Publicerad lördag 12:00
En av de första dagarna på det nya året visade sig den stolta och vackra fasantuppen högst upp på stenmuren. Ser ni mig? Javisst gör vi det!
En av de första dagarna på det nya året visade sig den stolta och vackra fasantuppen högst upp på stenmuren. Ser ni mig? Javisst gör vi det!Foto: Per-Ola Nilsson

Mitt i brådskan och på väg någonstans blir det ibland tillfälle att stanna upp. Att se sig runt omkring och lägga märke till allt det vackra. Vi bor i ett land så fullt av sköna ting, vi lever på en ö där vi utan att vara rädda kan gå ut i naturen för att upptäcka fåglar, blommor och växtlighet av skilda slag. De tidigaste vårblommorna visar sig redan, fasantuppen visar upp sig för oss och för de hönor som han hoppas skall ty sig till honom. De hösttorra kvistarna på buskar och träd får inom kort små gröna skott. Så mycket är så vackert!

Det visar sig för den som är nyfiken och ser sig omkring i lugn och ro. Som stannar upp från vardagsbrådskan en liten kort stund.

Fasantuppen vill synas och måste synas om han skall ha någon framgång bland hönorna. Hans fjäderdräkt är som gjord för det. Gul och brun, vita prickar och ett rött huvud. Ståtlig är han där han sitter på muren. Ser ni mig?

”Det vi visar upp för andra är bara toppen av ett isberg, ett liv rymmer så mycket mer.”
Olle Carlsson.

Visst är det väl så även för oss – att vi vill synas. Vi vill inte gå bortglömda och bli utanför. Men för oss är det mer än bara det yttre skalet som räknas. Kläder, smink och vackra attribut kan göra sitt, javisst. Men det viktigaste är till syvende och sist det som till att börja med inte syns.

Värmen som kommer inifrån och sprider sig till din medvandrare, ett glatt leende, hänsyn och omsorg. Det som visar sig när vi inte springer förbi varandra. Det som visar sig när vi stannar upp och ger varandra en chans att bli upptäckta.

Då kan ett utbyte av tankar starta, du får ge och du får ta emot. När vi lyssnar till varandra blir världen större och vi blir klokare.

När vi ser oss omkring och lyssnar ärligt och uppriktigt!

Dikten till ett leende

Det spontana oväntade leendet

smekte ömsint mitt hjärta.

Omslöt mig kravlöst.

Fyllde mig med glädje och värme.

Förde min själ till nya höjder

av att bara vara.

Här och nu!

Jag och du!

Tacksam.

Jag ler tillbaka.

Stefan Gunnarsson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.