GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Se ringmärkning av fåglar och besök Sveriges högsta fyr

Ottenbyområdet är södra Ölands största turistmål. Här finns massor att göra för hela familjen.
Ottenby • Publicerad 9 juli 2022
Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation.
Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation.Foto: Carin Svensson

Varje år fångas 15 000-25 000 fåglar in och genom fångsten kan variationer i fågelpopulationernas storlek följas.

– Här på Ölands södra udde har Långe Jan öppet för besök dagligen under sommaren. Dessutom erbjuder Ottenby fågelstation och Naturum Ottenby kostnadsfria ringmärkningsguidningar fyra gånger dagligen, säger Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation.

Ringmärkningsguidning är en möjlighet för dig som vill lära dig mer om fåglar och fågelforskning. Du får se hur fällor och fångstanordningar fungerar och hur ringmärkningen går till. På Ottenby fågelstation berättas det samtidigt om olika forskningsresultat som uppnåtts och om verksamheten.

”Här på Ölands södra udde har Långe Jan öppet för besök dagligen under sommaren. Dessutom erbjuder Ottenby fågelstation och Naturum Ottenby kostnadsfria ringmärkningsguidningar”
Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation

Återfynd av ringmärkta fåglar ger kunskap om vart och hur våra fåglar flyttar, hur gamla de blir och mycket annat. Guidningen tar cirka 30-45 min. Guiden kommer att tala svenska eller lättförstådd engelska.

Sveriges högsta fyr är Långe Jan med en höjd på 42 meter. 197 trappsteg leder upp till toppen och utsikten över Östersjön och södra Öland är överväldigande. Ett besök här är uppskattat av både vuxna och barn och rankas på Tripadvisor som en av öns främsta sevärdheter.

Långe Jan vid Ölands södra udde är Sveriges högsta fyr.
Långe Jan vid Ölands södra udde är Sveriges högsta fyr.Foto: Peter Boström

Fyren ägs av Sjöfartsverket och bemannas av BirdLife Sverige.

Naturum Ottenby är ett besökscentra med stor och vacker utställning om området och dess fågel- och djurliv. I Naturbokhandeln finns naturböcker, kikare, souvenirer med mera. För den som vill äta eller fika finns Restaurang Fågel Blå. Dessutom finns ett av landets mest besökta naturområden med vandringsleder som tar dig över vidsträckta strandängar och genom ädellövskogar. Ottenby är väl värt ett besök för hela familjen!

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.