Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Satsar på träning för cancerpatienter– ”Ger bara positiva effekter”

Region Kalmar län och Malkars har tillsammans påbörjat en satsning för träning till cancerpatienter.
Victoria Vestman och Frida Elmdahl håller träningspass för cancerpatienter under behandling.
Victoria Vestman och Frida Elmdahl håller träningspass för cancerpatienter under behandling.
Foto: Pressbild/Malkars/Caroline Lupén

Sedan mitten av mars bedriver nu Malkars i samarbete med Region Kalmar län träning för personer som genomgår cancerbehandling. Det började som ett förslag från regionens styrgrupp ”Träning vid cancer”.

– Det är få privata aktörer som har träningspass för cancerpatienter under behandling och vi anordnade en informationsdag för privata aktörer där vi berättade om hur viktigt det är med träning för dessa personer, berättar Victoria Vestman, som är patientrepresentant i styrgruppen.

Malkars nappade på idén och frågade sedan Victoria Vestman om hon ville leda passen. Tillsammans med Frida Elmdahl, anläggningsansvarig för Malkars västra i Kalmar, och Lisa Hedbäck, fysioterapeut på regionen, arbetades olika träningspass fram.

– Passen innehåller en blandning av styrketräning och högintensiv konditionsträning, berättar Victoria Vestman.

Träningspass anordnas två gånger i veckan. På fredagar är de i Malkars anläggning i Färjestaden och på tisdagar i Kalmar Västra. Det är en sluten grupp vilket innebär att bara cancerpatienter får vara med och de medverkande får delta så mycket de orkar.

– Patienterna får själva ta ansvar för vad de klarar och inte klarar. Det är bara att sätta sig och vila om man inte orkar genomföra ett pass och det är vi väldigt öppna med. Jag är noga med att fråga om de orkar köra ett pass till eller behöver vila en stund och bara vill prata. Det ska vara helt prestigelöst, säger Victoria Vestman.

– Vi ser gärna att nya deltagare ringer innan så att vi kan ha ett välkomstsamtal där vi berättar om passen. Det är viktigt för oss att avdramatisera detta för man behöver inte vara tränad. Det viktigaste är att delta så mycket man orkar.

Victoria Vestman driver även podden ”Vi är inte cancer” tillsammans med Anna Wahlstam och har själv varit cancerpatient. Hon fick en bröstcancerdiagnos i maj 2019 och blev färdigbehandlad för drygt ett år sedan.

– Det har blivit lika mycket samtalsstöd som träning och jag tror mina egna erfarenheter kan hjälpa dem att känna sig mindre ensamma och förhoppningsvis även inspirera dem.

Varför är det viktigt att träna under sin behandling?

– Forskning visar att behandlingen tar bättre om man rör på sig, endorfinet som frigörs ger positiv energi och avhjälper också fatigue som är vanligt för cancerpatienter som genomgår behandling. Träning ger bara positiva effekter.

Hur gör ni för att skydda mot corona?

– Vi håller ett maxantal i lokalen och deltagarna behöver inte gå in via receptionen utan får ta bakvägen in. När vädret blir bättre siktar vi på att ha uteträning.

Satsningen är långsiktig och planeras även pågå under hösten.

Läs mer