Annons

Samhällsnyttan borde spela in för hotell

Det känns inte bra att en webbsajt från västkusten ska kunna sätta käppar i hjulen för Ölands kanske enskilt största satsning på 2000-talet.
Ekerum • Publicerad 8 mars 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

All respekt för att människor ska kunna stå på sig och hävda sin rätt, även om grannen vill miljardinvestera. Det är sådant som vårt lagsystem bygger på.

Men när det gäller Ekerum så känns det tyvärr som att systemet utnyttjas.

Annons

Den klagande grannen har sitt säte på västkusten och bedriver uthyrning av huset för 9000 kronor i veckan under högsäsong och 5000 kronor i veckan under lågsäsong. Huset bestående av två lägenheter går att bokas året runt.

På en webbsajt marknadsförs huset genom just sin närhet till Ekerum, ”100 meter från Långe Jans 18:e hål”.

Ekerum Resort skulle kunna bygga en hotellbyggnad i tre våningar, det finns ingen granne i världen som skulle kunna hindra dem från det. Men nu vill Ekerum bygga en kongresslokal med möjlighet att ta emot 400 gäster, vilket inte finns någonstans i vår region.

Men då blir den nya byggnaden några meter för nära huset som från västkusten hyrs ut med just närheten som marknadsföring.

Ett öländskt kongresshotell, med ett öländskt historisk museum, som komplement till vad Ekerum redan idag har att erbjuda, vore förstås ett fantastiskt lyft för hela Öland. Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic är tacksam för att Ekerum inte ger upp utan fortsätter driva frågan.

Och tro tusan det! Det handlar ju om kanske en halv miljoner extra besökare per år. För att inte tala om antalet heltidsanställda och vad det skulle kunna innebära för skatteintäkter för Borgholm och säkert också Mörbylånga kommun.

Det märkliga är att myndigheter kan tolka vad som är ”oangelägenheter” så olika. Hur mycket känsla har mark- och miljödomstolen för vad som är rätt eller fel i en fråga som är så enormt viktig för främst Borgholms kommun, men också för hela Öland?

Här är faktiskt en fråga som närmast borde kunna jämställas med hur staten kan lösa in fastigheter för marknadsvärde plus 25 procent i samband med vägbyggen.

Allt för samhällsnyttan!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons