Annons

Saga Sigvardsson – kvinna, mamma, lärare, politiker som brann för skolan

Saga Sigvardsson var politiskt engagerad inom Centerpartiet och Centerkvinnorna i många år samtidigt som hon hann med att utbilda sig till lärare. Skolan låg henne varmt om hjärtat.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Alby • Publicerad 22 maj 2021 • Uppdaterad 29 maj 2021
Saga Sigvardsson.
Saga Sigvardsson.Foto: Privat

Saga Sigvardsson blev första kvinnan på Öland som blev kommunalråd. Det var i Mörbylånga kommun mellan åren 1999 och 2006. Samma år fick hon följe av Lillebill Grähs i Borgholms kommun.

Det var när Saga och maken Carl-Johan flyttade till gården i Alby 1976 efter att ha varit gifta och bott i Kalmar i 10 år som hon blev aktiv i Centerkvinnorna.

Annons

– Sedan följde det ena på det andra och det dröjde inte länge förrän hon kom med i kommunfullmäktige, säger Carl-Johan.

Ett uppdrag som Saga engagerade sig allra mest i var skolfrågorna vilket gjorde att hon också blev ledamot i skolstyrelsen. Hon bestämde sig också för att studera på högskolan.

– Samtidigt som vi fick fyra barn och hon var delaktig i arbetet på gården utbildade hon sig till lärare i tyska, engelska och svenska. Sedan undervisade hon på högstadiet i Mörbylånga och ibland som vikarie vid de mindre skolorna i Grönhögen och Alby.

Det politiska engagemanget innebar poster i såväl landstinget och regionförbundet som i styrelsen för länsstyrelsen. Till landstinget kom hon när Marianne Jönsson, också hon från södra Öland, valdes in i riksdagen.

”Vi hade intressanta samtal när vi samåkte till landstingsmötena, det var värdefullt för både henne och mig tror jag.”
Göran Backrot (C).

– Saga var ofta ensam kvinna i de sammanhangen, överhuvudtaget var det mest män på den tiden.

Carl-Johan kommer ihåg att jämställdhetsfrågorna alltid var viktiga för Saga, tillsammans med hennes brinnande intresse för skolan. Genom sitt eget deltagande i flera politiska sammanhang var hon en förebild för andra kvinnor, också genom sitt sätt att vara. Påläst och engagerad.

– Hon var ju heltidsengagerad som politiker så hon kunde naturligtvis inte delta i vardagsarbetet på gården. Men hon försakade aldrig barnen och familjen. Hemmet och hembygden var viktiga för henne.

Göran Backrot var partikollega både i den kommunala politiken och i landstinget. Han minns Saga som en pliktmedveten, noggrann och alltid påläst person. ”Hon var omtyckt och ingen kunde beslå henne med något fel när hon deltog i debatterna.”

– Vi hade intressanta samtal när vi samåkte till landstingsmötena, det var värdefullt för både henne och mig tror jag, säger Göran Backrot.

Saga Sigvardsson var kommunalråd i Mörbylånga fram till 2006 då hon bestämde sig för att inte ställa upp till omval. Hon avled 2013.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons