Annons

Saga Björling – ”Det är dags att göra min grej nu”

– Flera låtar är skrivna, och både de och jag är ivriga att få släppas lösa i världen. Det både skrämmer mig, och känns alldeles ljuvligt att vara soloartist efter att vanligtvis hänga och sjunga i band. Men det är dags att göra min grej nu. Jag känner det i hela kroppen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 16 maj 2021 • Uppdaterad 17 maj 2021
Sara Björling har mycket nytt material på gång.
Sara Björling har mycket nytt material på gång.Foto: Mårten Ekblad.

Saga Björling har rötterna på Gotland. Därifrån kommer namnet "Starur", då det är ett ord på gutamål, ett språk som talades av hennes gammelfarmor.

– Man skulle kunna säga att ordet Starur är ett ord för oväntad snö. Den känsla man kan få då man tror att våren kommit och solen smeker ens kind, och rätt vad det är så kommer ett snöfall. Typiskt aprilväder. Enligt legend, och min mormor, ska det komma sju starurar innan våren kommit på riktigt, säger Saga.

Annons

Hon valde artistnamnet för att hon tycker att det är ett vackert ord, men också för att det inte enbart är positivt.

– Om snön kommer, så kommer den. Det bara är, och man får göra det bästa av det. Det försöker jag göra i min musik.

För Saga blev Öland hennes hem under studietiden på Ölands Folkhögskola. Där studerade hon på Musikteaterlinjen. Hennes pappa är bosatt på Öland och under året Saga pluggade i Skogsby fann hon sina vänner i världsmusikbandet Rotation.

– Jag föll pladask för Ölands landskap och för de fina människor som lever här, och blev helt enkelt kvar i trakterna. Just nu bor jag i Kalmar med sambo och en gigantisk och älskvärd hund, men siktet är mot Öland i framtiden.

Som Starur byter Saga genre. Istället för fioler lyfts sången av synthar. Hon beskriver musiken som slagkraftig, elektronisk pop som suggestivt flirtar med 80-talet.

– I Femme Fatale är låten och texten en berättelse lika mycket som en sång. Jag väljer att inte berätta exakt vad den handlar om, då de som förlyssnat haft olika uppfattning om just det. Det tycker jag är fint, och är något jag siktar efter. Att lyssnaren bildar en egen relation till låten, en egen tolkning.

I framtiden väntar en EP.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons