Sabotage på välbesökt badbrygga: ”Utsatt andra för livsfara”

Efter skadegörelse fanns strömförande elkablar mitt bland badgästerna på den populära badbryggan i Köpingsvik.
– Livsfarligt, konstaterar Markus Wertwein Ros, energichef på Borgholm Energi.
Köpingsvik • Publicerad 29 juni 2018
”Ett livsfarligt sabotage”. En skadegörelse vid Sinus-bryggan i Köpingsvik kunde ha fått mycket allvarliga konsekvenser.
”Ett livsfarligt sabotage”. En skadegörelse vid Sinus-bryggan i Köpingsvik kunde ha fått mycket allvarliga konsekvenser.Foto: Arkiv

Vid 22-tiden på onsdagen fick polisens ledningscentral in samtal från Köpingsvik. När en badande tog sig upp på långa och välkända piren vid Sinus – där trängseln är stor sommartid – gjordes en upptäckt som fick larmet att gå.

– På bryggan fanns elkablar som var strömförande. Det hade skett någon form skadegörelse som gjort att kablarna var blottlagda, berättar Fredrik Bratt på polisens presscenter i Malmö.

– Det finns även uppgifter om att någon satt en plasttoffel mot kablarna och att det sprakat, tillägger han.

Polisens ledningscentral kontaktade i det läget Borgholm Energi för att hänvisas till Köpingbaden camping.

– Då gick det inte att nå campingen, men senare, vid 01-tiden, fick vi besked om att det vidtagits åtgärder.

Någon skadad?

– Nej, ingen person skadades, säger Fredrik Bratt och berättar att larmet, för polisens del, slutade i en anmälan om skadegörelse.

En montör från Borgholm Energi kom till platsen vid 23.30-tiden, denne kunde konstatera att sju belysningsarmaturer längs bryggan utsatts för skadegörelse.

– Där de strömförande kabeländarna var synliga. Armaturerna sitter på stolparna efter bryggan, på cirka en meters höjd, berättar Kent Oskarsson, elnätsingenjör på Borgholm Energi.

Efter cirka en timme hade montören isolerat samtliga kablar, den akuta faran var därmed över.

– Ett sabotage, säger Kent Oskarsson om händelsen.

– Den som gjorde det har utsatt andra, och även sig själv, för livsfara. Om det är spänningsförande och du får en stöt så är det farligt och du ska alltid uppsöka sjukvården om du fått en stöt, fyller energichef Markus Wertwein Ros i och tillägger:

– Det viktiga nu är att detta är åtgärdat och att man säkerställer att det inte händer igen.

När skadegörelsen inträffade och för hur lång tid elkablarna varit blottlagda är okänt.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.