GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så vill nya ägaren förändra Hotell Borgholm

På nyårsafton lagar Karin Fransson sin sista måltid på Hotell Borgholm. Nya ägaren, Christofer Johansson ser fram emot att ta över hotellet.
Borgholm • Publicerad 14 november 2018
Christofer Johansson ser fram emot allt nytt som väntar nästa år.
Christofer Johansson ser fram emot allt nytt som väntar nästa år.
Foto: Maria Brynielsson

Det var i mars förra året som beskedet kom om att Hotell Borgholm var till salu. I augusti i år presenterades namnet på nya ägaren.

– Jag fick en förfrågan och det kändes rätt, så det är jag och Daniel Olsson som tar över hotellet. Det är jag som kommer ha hand om driften och vara på plats och Daniel är min kollega när det gäller fastigheten.

Christofer är uppvuxen i Varaslätten i Västergötland och utbildades på Grythyttan 2007. I grunden så är han och kock.

– Som person har jag alltid varit väldigt nyfiken och driven när det kommer till service, mat och dryck. Det har alltid varit min stora passion.

När det var middagsbjudningar hemma så var det ofta Christofer som stod i köket.

– Det började tidigt, jag stod i köket hemma redan när jag var 10-12 år och har alltid tyckt att det har varit roligt och det har varit en naturlig del.

Det stora matintresset kommer från mor- och farföräldrarna. Christofer berättar att de alltid lagade god mat från grunden men att de aldrig arbetat inom restaurangbranschen.

– Man kan väl säga att jag blev familjens svarta får som valde den inriktningen, säger Christofer med ett skratt.

Från Eksgården till Hotell Borgholm. Christofer Johansson känner sig redo för nya utmaningar.
Från Eksgården till Hotell Borgholm. Christofer Johansson känner sig redo för nya utmaningar.
Foto: Maria Brynielsson

Tidigare har han bland annat arbetat som kökschef på Krakas Krog på Gotland. Under de senaste tre säsongerna har han drivit Eksgården Krog och Rum i Gårdby.

– Sedan hösten 2015 driver vi Eksgården. Nu kommer jag att lämna över driften där till en ny entreprenör. Ambitionen är att den nye skall vara klar innan årsskiftet. I nuläget så för vi diskussioner med några olika entreprenörer, säger Christofer Johansson.

Sedan 2015 är Christofer bosatt i Gårdby. Han hoppas hitta ett boende närmre Borgholm.

Vad har du för förväntningar med Hotell Borgholm?

– Jag hoppas kunna förvalta och förnya det till att vara en gastronomisk destination, en produkt som bygger på det öländska och en organisation som brinner för att vara med på den resan, säger Christofer.

Hotell Borgholms snart nya ansikte utåt, Christofer Johansson.
Hotell Borgholms snart nya ansikte utåt, Christofer Johansson.
Foto: Maria Brynielsson

Han säger att de gärna vill att Hotell Borgholm ska vara ett nav i destinationsutvecklingen och vill att de får vara med och bidra till att lyfta hela Öland och att det i sin tur ska göra att fler besökare kommer hela året om.

– De nuvarande ägarna vill att hotellet ska fortsätta drivas med fokus på gastronomi, hög service och framför allt att det ska vara ett genuint hotell med restaurang. Det är jag väldigt tacksam och ödmjuk inför och det är de som har lagt grunden till det.

Christofer säger att det finns en stor potential med ett otroligt fint läge.

Hur tror du att det är på Hotell Borgholm om 10 år?

– Då tror jag absolut att vi kommer ligga i framkant på hotell- och restaurangsidan kvalitetsmässigt och när man tittar på genuiniteten i verksamheten.

Direkt efter ägarbytet kommer det ske lite renoveringar och uppfräschningar under januari till mars.

– Vi kommer jobba lite med Snickar-Pelles, det vill säga sviterna i trädgården och med örtträdgården, receptionen och matsalen. Det är mest att byta möbler, inredning så vi kan sätta vår egen prägel.

Christofer säger att han är mån om att förvalta det gastronomiska arvet och säger att gästerna kommer märka en viss skillnad.

– De kommer ju förutom nya möbler och inredning att möta mig istället för Karin och Ove och vad som hamnar på menyn är inte klart än men det blir säkert lite nyheter där.

För att fira lite extra så planeras det inför en premiär, troligtvis så blir det i slutet av mars.

Vad lagar du helst för mat denna årstid?

– Det finns fortfarande mycket av allting i form av färska råvaror med rotsaker och svamp. Det blir mycket vilt, mustiga grytor och husmanskost nu.

Vid sidan av jobbet så är Christofer aktiv på annat vis.

– Jag åker mycket längdskidor på vintern och det blir såklart mycket rullskidor på Öland. Jag åkte Vasaloppet i vintras och ett långlopp på 22 mil.

Christofer åkte rullskidor runt alvaret nyligen och det är kanske inte helt omöjligt att han ses längs sträckan från Gårdby till Borgholm inom kort.

Tidigare i år fick Hotell Borgholm ta emot utmärkelsen ”Best of Award of Excellence 2018” av en av världens främsta vinpublikationer.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.