Annons

Så ska Borgholm stoppa nytt värmekaos

Värmekaoset 2018 ska inte upprepas, nu gör Borgholm flera kyliga investeringar.
– I år är vi betydligt bättre förberedda, säger kommunens fastighetschef Lars-Gunnar Fagerberg.
Borgholm • Publicerad 8 juni 2019
Borgholm rustar för heta dagar efter värmekaoset 2018. Flera åtgärder sätts in för få ner temperaturen på utsatta arbetsplatser.
Borgholm rustar för heta dagar efter värmekaoset 2018. Flera åtgärder sätts in för få ner temperaturen på utsatta arbetsplatser.

Sommaren 2018 - värmeböljan var historiskt svettig där rekord slogs på löpande band. Juli månad var den varmaste på 260 år och dagarna med 30 grader och mer på termometern var även de rekordmånga.

SHMI:s varningar för höga temperaturer var samtidigt välgrundade, jämfört med tidigare somrar var överdödligheten under 2018 cirka 700 dödsfall. Dödligheten var högst under de varmaste veckorna, det visade Folkhälsomyndighetens data enligt tidningen Vårdfokus.

Annons

I Borgholm utbröt värmekaos efter flera larm från äldreboenden om odrägliga förhållanden och därmed även febril jakt på portabla AC-anläggningar, något som visade sig vara en ganska svår uppgift då kylanläggnings-marknaden bokstavligen var överhettad.

– Vi har fått tag på tio AC-fläktar, kylaggregat, som nu fördelats ut på våra äldreboenden, kunde kommunalrådet Ilko Corkovic till slut rapportera efter en shoppingrunda i Kalmar för att samtidigt titta framåt, på nya värmeböljor.

– Vi måste ha en annan beredskap och titta på det här på lång sikt.

Dagarna med 30 grader eller mer var många sommaren 2018.
Dagarna med 30 grader eller mer var många sommaren 2018.

Nu har kommunens fastighetsavdelning gjort just så.

På listan över vidtagna och kommande åtgärder finns:

* Anpassat drifttider på samtliga ventilationsaggregat där så är möjligt, cirka 50 stycken.

– Det handlar om att forcera ventilationsaggregaten både natt och dag, normalt går de ner i lågvarv på natten, nu styrs de på annat sätt, förklarar fastighetschef Lars-Gunnar Fagerberg.

* Monterat AC på Solvändan, Hasselbacken, Fyrtornet, Rälla och Viktoria köken.

* Satt upp markiser på Ekbacka med flera fastigheter.

– Många markiser har varit i mycket dåligt skick och nu har vi satt upp nya, styrda av solsensorer.

Annons

* Testar solfilm på Åkerbohemmet och Strömgården.

– Det finns goda resultat på solfilm, så vi testar oss fram. Varje fastighet har sina egna förutsättningar och vi tittar på vilka åtgärder som är bäst för respektive fastighet.

* Planerar inköp av 30 pelarfläktar och bordsfläktar.

– Att ha inne på rummen hos de boende, egentligen är det de boende eller deras anhöriga som ska betala för sådana, men vi bygger ändå upp en beredskap.

Dessutom, vilket kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen gav klartecken till, ska ytterligare fem portabla AC-anläggningar samt tio takfläktar köpas in, detta till en totalsumma av 100 000 kronor.

– Takfläktar av modell större, de har god effekt. Vi sätter in sådana i kök och samlingsrum och dylikt.

Så kommunens beredskap är god?

– I år är vi betydligt bättre förberedda, svarar Lars-Gunnar Fagerberg.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons