Annons

Så ska Borgholm få Sveriges bästa äldreomsorg

– Jag har fått en större förståelse för de utmaningar som finns ute i verksamheten.
Det säger Anette Hemlin, Framtid Öland, som ingått i den fullmäktigeberedning vars mål är att Borgholms kommun ska ha Sveriges bästa äldreomsorg.
Borgholm • Publicerad 29 januari 2019
Arne Sjögren (KD), Marcel van Luijn (M), Sofie Loirendal (FÖL), Anette Hemlin (FÖL) och Ilko Corkovic (S) har ingått i fullmäktigeberedningen som gjort en genomsyn av äldreomsorgen i Borgholms kommun.
Arne Sjögren (KD), Marcel van Luijn (M), Sofie Loirendal (FÖL), Anette Hemlin (FÖL) och Ilko Corkovic (S) har ingått i fullmäktigeberedningen som gjort en genomsyn av äldreomsorgen i Borgholms kommun.

Under tisdagen presenterades beredningens rapport för kommunstyrelsen.

I beredningen, som startade sitt arbete hösten 2017, har följande politiker ingått: Ilko Corkovic (S), Jan-Olof Forslund (S), Anette Hemlin (FÖL), Sofie Loirendal (FÖL), Marcel van Luijn (M), Ulrika Lind (C), Lennart Olsson (C) samt Arne Sjögren (KD).

Annons

– Vi är stolta över den verksamhet som bedrivs, är kommunalrådet Ilko Corkovic (S) noga med att påpeka när han presenterar rapporten för pressen.

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Beredningen har främst riktat in sig på några områden: Boende/miljö, omsorg, personal och digitalisering. Man har bland annat hållit möten med allmänheten, träffat pensionärsorganisationer och samtalat med personal för att skaffa sig en bild av hur verksamheten ser ut idag.

– Nu har vi en plattform att stå på, vi har fått en genomlysning av verksamheten, menar Sofie Loirendal (FÖL).

Man har också tagit del av goda exempel från andra platser i landet, som Västerås och Västervik det det gjorts lyckade satsningar på äldreomsorgen. Det kan handla om allt från fin utomhusmiljö vid boenden till att arbeta med att bryta den ofrivilliga ensamheten bland äldre.

Att just äldreomsorgen är viktig visar inte minst antalet människor som är berörda.

– I Borgholm finns det 1 060 personer som är över 80 år. Om man räknar med dem som är 65 eller äldre är det 3 800 personer, så en tredjedel av av befolkningen är ålderspensionärer, säger Ilko Corkovic.

– Äldreomsorgen har 333 medarbetare, fortsätter han.

– Det betyder att nästan en tredjedel av alla som jobbar i kommunen jobbar med äldreomsorg, tillägger Marcel van Luijn.

Beredningen har tagit fram 31 olika förslag för att vässa verksamheten ytterligare. Det handlar om allt från att ta bort ordet brukare och istället använda ordet omsorgstagare till att bygga nya lokaler för främst demensvård.

– Vi måste se till att vi har tillräckligt många platser, ett nytt särskilt boende behövs, säger Marcel Van Luijn (M):

Annons

– Det är bättre att bygga ett stort komplex som rymmer 60 platser där man får det enklare ur personalhänseende och där man också kan ha de träffpunkter som efterfrågas, fortsätter han.

När ett sådant bygge är genomfört kommer man också att kunna flytta över boende från Ekbacka, vars lokaler inte är optimala för modern demensvård.

Några ytterligare förslag:

• att utreda vad det skulle kosta att ge de äldre två maträtter att välja på i samband med måltiderna.

• att ta fram riktlinjer för aktivitetsbidrag för äldre.

• att se till att personalen ges möjlighet till fortbildning.

• att utnyttja digital teknik i större utsträckning i äldreomsorgen.

Beredningen ser sina förslag som långsiktiga och räknar med att det tar kanske tio år innan allt är genomfört. Men ambitionen är att planeringen för ett nytt äldreboende ska igång under denna mandatperiod.

Från beredningens sida är man också väl medveten om arbetet måste vara ständigt pågående om Borgholms kommun ska nå målet: ”Sveriges bästa äldreomsorg”:

– Vi får inte slå oss till ro om vi ska se till att hålla den positionen, säger Arne Sjögren (KD).

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons