Annons

Så röstar de öländska profilerna

På söndag är det dags för folkomröstningen. Ska Öland bli i en kommun eller inte? Ölandsbladet har frågat några öländska profiler om hur de kommer att rösta och varför.
ÖLAND • Publicerad 22 maj 2019
Johan Göransson, turistchef.
Johan Göransson, turistchef.Foto: ARKIV

Johan Göransson, Turistchef, bor i Färjestaden.

– Jag kommer att rösta ja. Personligen tror jag att vi mår bra av att vara en större kommun, kopplat till effektiviseringar som kan göras på många områden, exempelvis kompetensförsörjning.

Roger Gustafsson, LRF Mörbylånga
Roger Gustafsson, LRF MörbylångaFoto: ARKIV
Annons

Roger Gustafsson, Ordförande i LRF:s kommungrupp i Mörbylånga, bor i Mellstaby.

– Jag kommer att rösta ja och det är av flera anledningar. En är att Öland ses som en enhet och plats utifrån, det är nästan ingen som pratar om kommunerna. Varumärket är starkt och det borde vi kunna nyttja bättre som en kommun.

Eva Hansson Törngren, ordförande i Södra Möckleby sockenförening.
Eva Hansson Törngren, ordförande i Södra Möckleby sockenförening.Foto: ARKIV

Eva Hansson Törngren, ordförande i Södra Möckleby sockenförening, bor i Södra Möckleby.

– Jag kommer att rösta för en kommunsammanslagning. Jag tror att vi då på ett bättre sätt kan samarbeta med de i norr. Vi har samma typ av problem och tillsammans kan vi lyfta glesbygdsfrågorna och bättre driva de i ett gemensamt fullmäktige.

Alrik Nilsson, hembygdsforskare.
Alrik Nilsson, hembygdsforskare.Foto: Carin von Post

Alrik Nilsson, hembygdsforskare och tidigare ordförande i Böda Hembygdsförening, bor i Torp.

– Jag har redan röstat nej för jag är nöjd som det är. Tandläkaren och banken har flyttat till Borgholm och skulle kommunkontoret flyttas till Färjestaden så kommer väl allt att hamna ännu längre bort ifrån oss, det är långt redan som det är. Allt är osäkert och vi får inga besked om hur det blir om vi får en kommun. Det går inte att rösta på något utan att få fakta.

Owe Fransson, tidigare ägare av Hotell Borgholm.
Owe Fransson, tidigare ägare av Hotell Borgholm.Foto: Carin von Post

Owe Fransson, tidigare ägare av Hotell Borgholm, bor i Borgholm.

– Jag kommer att rösta för två kommuner. Det blir inte så stora besparingar med en kommun som det sägs och på sikt tror jag det blir dyrare. Ja-sidan lovar guld och gröna skogar men har inga svar på många frågor och det vill man ha.

Anna Barkevall, vd Böda Sand.
Anna Barkevall, vd Böda Sand.Foto: Carin von Post

Anna Barkevall, vd för Böda Sand, bor i Färjestaden/Böda.

– Jag kommer självklart att rösta för en sammanslagning. För turisterna är det självklart att det är en ö de åker till och inte två kommuner. Vi kan bli starkare internationellt om det är en kommun som står bakom varumärket Öland.

Kim Nilsson, landslagsman i innebandy.
Kim Nilsson, landslagsman i innebandy.Foto: Arkiv
Annons

Kim Nilsson, landslagsman i innebandy, bor i Färjestaden.

– Jag kommer att rösta för en kommun. Jag tänker ur ett idrottsperspektiv och då hade det varit ultimat för det skulle underlätta samarbetet för de lokala föreningarna på hela Öland och vi skulle lättare kunna driva våra frågor.

Ann Kammerer driver Mellböda Gård.
Ann Kammerer driver Mellböda Gård.Foto: ARKIV

Ann Kammerer, driver Mellböda Gård, bor i Mellböda.

– Jag kommer att rösta ja. Vi behöver bli bättre på att samarbeta på Öland. En kommun skulle ge en enhet med en slankare och snabbare förvaltning som kan ta bra beslut för hela Öland utan krångliga omvägar.

Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun.
Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun.Foto: ARKIV

Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun, bor i Borgholm.

– Jag har röstat ja till en kommun och det gjorde jag förra gången också. Det är en komplex fråga och jag har vägt både fördelar och nackdelar. Avgörande för mig är att en större kommun blir mer robust och kan lättare klara framtida utmaningar.

Ann Boman, instiftare av Ann Bomans jämställdhetsstipendium.
Ann Boman, instiftare av Ann Bomans jämställdhetsstipendium.Foto: ARKIV

Ann Boman, instiftare av Ann Bomans jämställdhetsstipendium, bor i Albrunna.

– Jag tänker rösta blankt för underlaget är så undermåligt. Jag kan inte förstå hur politikerna kan släppa igenom detta till en folkomröstning. Jag känner inte att det finns ett tillräckligt bra underlag för att rösta ja eller nej.

Anders Marell, kulturprofil.
Anders Marell, kulturprofil.Foto: ARKIV

Anders Marell, kulturprofil, bor i Störlinge.

– Jag kommer att rösta nej. Har man misslyckats med att samarbeta såhär länge tycker jag att man ska lära sig att samarbeta före man beslutar om att bli en kommun. Jag tycker också att utredningsmaterialet är bristfälligt.

Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga kommun.
Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga kommun.Foto: ARKIV
Annons

Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga kommun, bor i Algutsrum.

– Jag kommer att rösta ja för jag tror på samarbete och samverkan. Vi har större möjlighet att möta framtidens utmaningar om vi är en större kommun. Det blir inte lätt men enklare att göra det som en kommun än två som samarbetar. En utmaning är exempelvis hur vi löser kompetensförsörjningen i våra verksamheter.

Christan Cederoth, fågelskådare.
Christan Cederoth, fågelskådare.

Christian Cederroth, fågelskådare, bor i Segerstad.

– Jag kommer att rösta ja till en kommun vilket jag även gjorde förra gången. Då ringde jag till några vänner som bor på Gotland och frågade hur de hade påverkats av kommunsammanslagningen där. De tyckte det blev bra och de måste ju veta. Sedan tycker jag aldrig att vi och dom är bra, vi är alltid bättre än dom.

Anita Bråkenhielm, före detta landshövding för Kalmar län, bor i Kolstad.
Anita Bråkenhielm, före detta landshövding för Kalmar län, bor i Kolstad.Foto: Gunvor Persson

Anita Bråkenhielm, före detta landshövding för Kalmar län, bor i Kolstad.

– Jag är osäker och har inte bestämt mig ännu. Egentligen vill jag rösta ja för på sikt blir det kommunsammanslagningar och det är bättre att göra det frivilligt än under tvång. Men samtidigt tycker jag att ja-sidans förslag är alldeles för luddigt. Jag vill veta att det blir en kommun på en plats för min erfarenhet av tidigare sammanslagningar säger mig att det inte fungerar att arbeta utifrån någon slags rättvisefördelning, det blir för dyrt och ineffektivt.

Mats Bengtsson, ordförande i intresseföreningen Ölands norra.
Mats Bengtsson, ordförande i intresseföreningen Ölands norra.

Mats Bengtsson, ordförande i intresseföreningen Ölands norra, bor i Byxelkrok.

– Jag kommer att rösta ja till en kommun. Jag tror det skulle stärka Öland som varumärke både utåt och inifrån. Det blir mer attraktivt för företag, kommunen och anställda. Det blir lättare med kompetensförsörjningen.

Elisabet Angelin, vd för Tomas buss, Gotravel och aktiv i styrelsen för Sveriges Bussföretag samt ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté, bor i Bredsättra.

– Jag kommer att rösta ja till en kommun. För jag tror på Öland och samverkan. Med en kommun blir ramarna tydligare vilket behövs i ett samarbete. Vi är alla ölänningar och alla känner till Öland men de två kommunerna är ganska anonyma.

Annons

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons