Så påverkas miljön av läckorna – ”Kommer äta upp gasen”
Läckorna av metangas från gasledningarna Nord Stream 1 och 2 skulle kunna påverka klimatet men det beror på hur stort läckaget är och hur djupt det är vid läckorna. Det skriver SVT Nyheter.
– Om det ligger djupt, ca 100 meter, så kan man räkna med att mikroorganismer kommer äta upp det mesta av gasen. Men ligger det grundare, till exempel på 20 meters djup, så kommer det mesta hamna i atmosfären. Om den hamnar i atmosfären kan den spä på problemen med växthusgaser, säger Christian Stranne, biträdande lektor vid Stockholms Universitet som har forskat på metangas, till SVT.
Det ska däremot inte vara någon fara för havsmiljön i området då metangas inte är någon giftig gas för havet och djurlivet.
– Det kan leda till försurning, men Östersjön lider inte av försurning i dagsläget och kan därmed klara av viss förändring. Jag tror inte att havet kommer påverkas särskilt mycket, säger han till SVT.
Samtidigt är Thomas Dahlgren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborg universitet, av en annan uppfattning som hävdar att höga koncentrationer av naturgas är giftig för fiskar. Det skriver Expressen.
– Just det här området är ett av de viktigaste fiskeområdena i hela Östersjön öster om Bornholmsdjupet. Hade det hänt öster om Gotland ser jag inte att det skulle ha samma effekt men nu sker det här, där vi vet att det är ett viktigt område för det lilla beståndet vi har kvar av torsk i Östersjön, säger Thomas Dahlgren till Expressen.
Han hänvisar till studier gjorda från ett liknande läckage i Azovska sjön på 1980-talet. Där var det mycket fisk som dog.
– Normalt sett flyr den ju så fort den blir stressad men man hävdar att metanet som är löst i vattnet är det svårt för dem att röra sig, och de får också besvär med syrgassättningen och andningen, säger han till Expressen.
Det finns också en farhåga för att läckaget ska förvärra problemet med syrebrist, övergödning och bottendöd i Östersjön.
– Vad vi vet från Azovska sjön och publikationerna på 1980-talet är att det är särskilt illa när det sker vatten som redan har väldigt låga syrgashalter, och det har vi ju i Östersjön, säger han till Expressen.