Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så mycket mer än det vi ser

Mitt i vardagen kan vi upptäcka sådant som vi inte hade förväntat oss. Konstverk. Upplevelser. Känslor. Så mycket mer än det vi ser med blotta ögat.
Veckans Ögonblicksfotograf Margaretha skriver: ”Här i snövallen bor en ung vacker kvinna, som lyft upp sitt lilla barn eller kanske är det hennes hundvalp. Naturen är en oöverträffad konstskapare.”
Veckans Ögonblicksfotograf Margaretha skriver: ”Här i snövallen bor en ung vacker kvinna, som lyft upp sitt lilla barn eller kanske är det hennes hundvalp. Naturen är en oöverträffad konstskapare.”
Foto: Margaretha Holm Magnusson

Korta ögonblick sparade i bilder, motiv av natur och djur men också av händelser och ting i livet som fotografen gärna vill dela med sig av, kanske därför att de betydde något speciellt eller förmedlade en känsla just när ögonblicket fångades. Många sådana bilder får vi ta emot av er läsare. Bilderna från den ö som är helt annorledes, som Linné en gång sa.

Ölandsbladets tidigare ägare och chefredaktör Sven-Erik Sjöholm skrev på 1920-talet texten till Ölandssången vars första strof lyder: ”Här är fagra sommarlandet, vindarnas och solens Ö.” Sången är inte alldeles enkel att sjunga, men texten beskriver Ölands många olika sidor; från den ljuva sommaren till vinterns hårdhet, från det karga alvaret till lunderna i Mittlandsskogen.

"Här är fagra sommarlandet, vindarnas och solens Ö. Här är karga vinterlandet, stormarnas och fåkens Ö."

Inte på många andra platser finns det väl så mycket rymd, så mycket horisont som här. Åt alla håll. Som Pär Lagerkvist skriver: ”Allt är nära, allt är långt ifrån”.

Under en promenad eller på en skidtur på Stora Alvaret i söder eller Långe Erik i norr kommer man riktigt nära en märklig och annnorledes natur. Och vid samma tillfälle kan blicken sträcka sig mot en avlägsen horisont för att ana något av de ”fjärran stränder” som finns där bortom.

Under en sådan promenad eller skidtur kan det mest oväntade visa sig. Som när veckans Ögonblicksfotograf Margaretha Holm Magnusson upptäckte den unga kvinnan mitt i snödrivan. Alla årstider har något att bjuda den som vill och som kan se. Sommar, vinter, höst och vår – ingen tid är utan värde eller intryck.

Men vad händer se´n? När ögat inte längre kan se varken det som finns riktigt nära, eller det som finns vid och bortom horisonten? När vetenskapen inte kan ge något svar på de många frågor vi bär på blir det tro, förhoppning och aningar som får ta vid.

Det är lönlöst att leta i böckerna efter färdiga och enkla svar, oavsett om de handlar om biologi, filosofi eller kemi. Inte heller religionen kan ge några lätta svar – bara aningar och kanske ytterligare frågor.

Men en sak kan vi göra medan vi har tiden här och nu, medan naturen finns vid våra fötter och framför våra ögon. Vårda det vi har. Ta hand om varandra och om vår närmiljö.

Tillsammans kan vi få upptäcka något helt nytt.

Veckans dikt

Det är vackrast när det skymmer

Det är vackrast när det skymmer.
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över markens hus.
Allt är ömhet, allt är smekt av händer.
Herren själv utplånar fjärran stränder.
Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet
människan som lån.
Allt är mitt, och allt skall tagas från mig,
inom kort skall allting tagas från mig.
Träden, molnen, marken där jag går.
Jag skall vandra –
ensam, utan spår.
Pär Lagerkvist (1891-1974) ur I stället för tro, 1919

Läs mer