Nyheter

Rörgast avslutar ö-kvartetten

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010

ÖLAND

Böckerna om Öland har gjort Johan Theorin väldigt stor utomlands. Nu börjar arbetet med den fjärde och sista boken i Ölandskvartetten.

Johan Theorin har blivit väldigt stor utomlands. Nyligen fick han priset CWA International Dagger för sin bok Nattfåk. Det delas ut till bästa deckare som översatts från originalspråk till engelska för utgivning i England.

– Det är jätteroligt. Alla priser är ett bevis på att böckerna uppskattas av läsarna och är givetvis en uppmuntran till att fortsätta skriva. Det är extra speciellt eftersom att England är deckarnas ursprungsland, säger Johan Theorin.

– Det gör det inte lättare att skriva nästa bok, fortsätter han.

De svenska deckarförfattarna är väldigt framgångsrika i Europa. Bland annat har Stieg Larssons trilogi har blivit en stor succé. Johan Theorin tror att de beror på vår natur.

EXOTISKT

– Henning Mankell var den som banade vägen och skapade intresset. Själva intresset beror nog på att det är få som har varit i norden. Det är exotiskt för dem. De lockas av det mörka och kalla norden, säger han.

Johan Theorin har börjat skriva lite på den sista boken i kvartetten om Öland. Men skrivandet kommer igång på allvar hemma i Göteborg till hösten. Den ska heta Rörgast och kommer att handla om sommaren.

– Jag har skrivit ner mina intryck under hela sommaren för att fånga hur Öland är på sommaren, säger han.

På frågan om kvartettens huvudperson Gerlof Davidsson kommer att överleva blir han lite gåtfull.

– Han börjar bli till åren men vi får se, säger han.

Efter Rörgast kommer han att ta en paus från Öland men stannar i samma genre.

– Jag bestämde mig för fyra böcker och känner att jag har täckt in mina upplevelser om Öland genom åren. Men det handlar även lite om att inte låsa sig vid en sak utan att ha möjligheten att variera sig, förklarar han.

”FASCINERAR MIG“

– Jag kommer att fortsätta med spänningsromaner. Historier med mysterier och som är lite kusliga. Det beror nog på att jag aldrig kan sluta tänka på historierna som berättades för mig under barndomen. De fascinerar mig, säger han.

Framgången för Ölandskvartetten har givetvis väckt ett intresse för Öland. Något som även Johan Theorin har märkt av.

– Folk har sagt att de har åkt till Öland när de har läst böckerna. Det har nog blivit lite fler turister men jag hoppas att de sprids ut mer över årstiderna, säger han.

– Nästan alla som jag pratar med har minnen från Öland. Men oftast är det sommar-Öland och antingen Böda eller Långe Jan. Öland är fint även resten av året och jag hoppas att människor upptäcker det, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.