Annons

Risk för smitta

Vem blir inte glad av att se en fin blomma? Och kom ihåg att glädje och leenden smittar.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 oktober 2023
En bra bit in i oktober blommar den fina rosen igen och lockar fram beundrande leenden hos alla som ser.
En bra bit in i oktober blommar den fina rosen igen och lockar fram beundrande leenden hos alla som ser.Foto: Privat

Flower Power var en kärleks- och ickevåldsideologi som myntades av poeten Allen Ginsberg 1965. Begreppet manifesterades av blommor och fredsmärken. Samtidigt föddes uttrycket Make love – not war. Kärlek – inte krig.

Idag känns Flower Power långt borta. Längre och längre bort för varje dag. Alltför få orkar stå upp för ickevåld. Det gäller här hemma och över hela världen. Naiv är bara förnamnet den får höra som vill använda andra maktmedel allt hårdare straff, våld och vapen.

Annons

Men blommor är också makt. Nu som på 1970-talet. Vem blir inte glad av att få en blomma? Leende och glada ögon smittar och föder fler leenden.

”Man är inte alltid glad när man är snäll. Men man är alltid snäll när man är glad.”
Oscar Wilde, 1854-1900, irländsk författare, dramatiker och samhällssatiriker.

Tage Danielsson skriver om ett Världsparti för fred. Tänk om det funnes. Tänk om det skulle gå att bilda ett sådant. Ett parti som fler och fler ville och vågade ansluta sig till. Om tillräckligt många går med i det – eller bara har viljan att göra det – kan vår gemensamma makt användas till det goda.

Till fler blommor. Till att dela med oss. Till att öppna istället för att stänga. Till att försöka förstå. Till att förebygga allt det destruktiva. Till att förändra.

Makt kan användas till att förstöra. Makt kan användas till att bygga upp. Det är ett val som alla måste göra, både du och jag. Hårda ord och ledsnad eller leenden och glada ögon.

Ta chansen att möta någon med ett leende idag. Och kanske en liten vacker höstblomma!

Valet

En gammal indian sa en dag till sitt barnbarn: ”Två vargar krigar inom oss. Den ene vargen är rädsla och hat. Den andra vargen är kärlek och fred”

”Vilken vinner?” frågade barnbarnet.

Den gamle indianen svarade: ”Den vi väljer att mata”.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons