GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rev och byggde utan lov – restaurang granskas

En restaurang i Borgholms kommun hotas av dryga sanktionsavgifter efter ”åtgärder utförda utan lov”.
– Det kan bli ett betydande belopp, kommenterar Joel Schäfer (S), ordförande för miljö– och byggnadsnämnden.
Borgholms kommun • Publicerad tisdag 20:00 • Uppdaterad onsdag 16:39
En restaurang hotas av dryga sanktionsavgifter efter att ha rivit och byggt nytt utan lov.
En restaurang hotas av dryga sanktionsavgifter efter att ha rivit och byggt nytt utan lov.
Foto: Arkiv

Runt midsommar fick miljö- och byggnadsförvaltningen kännedom om att det skett rivning och nybyggnation på den aktuella restaurangfastigheten.

Efter syn på platsen konstaterades att båda åtgärderna saknade lov.

– Det krävs bygglov för nybyggnation och inom detaljplanlagt område krävs rivningslov för att riva och här saknades detta, förklarar nämndordförande Joel Schäfer.

Ärendet diskuterades när nämndens arbetsutskott träffades i förra veckan och det eniga beslutet där, som i nästa vecka ska godkännas eller förkastas av nämnden, blev ett lovföreläggande.

När nämndens kommande (?) beslut vunnit laga kraft har restaurangägaren två månader på sig att ”inkomma med ansökan om lov och erforderliga handlingar som behövs för lovprövningen.”

– Allt måste sökas i efterhand, alternativt återställas. Och det sistnämnda, att bygga upp det gamla igen, kan bli svårt, säger Joel Schäfer.

Även vid lov i efterhand till åtgärderna väntar sanktionsavgift för restaurangägaren, i beslutsunderlaget sägs:

”En åtgärd har utförts utan start- eller slutbesked, byggsanktionsavgift ska tas ut.”

Joel Schäfer är försiktig när det gäller storleken på beloppet.

– Det är svårt att säga på förhand innan vi vet vad som åtgärdas, om något återställs. Men det kan bli ett betydande belopp. Samtidigt kan den avgiftskyldige undgå byggsanktionsavgift genom rättelse, påpekar han.

Enligt beslutsunderlaget skickades en begäran om yttrande ut till restaurangägaren, tillika ägare av fastigheten, den 3 september.

” Till dagens möte (9/9) har inget yttrande inkommit”, sägs det vidare.

”Men det kan bli ett betydande belopp.”
Joel Schäfer
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.