GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Restaurang storsatsar: Byter inriktning helt – ”Vi tror stenhårt på Öland”

Veranda gör en storsatsning och byter samtidigt inriktning. Framöver blir det en italiensk restaurang med napolitansk pizza som specialitet, dessutom öppnar de även en dolcheria bredvid.
Borgholm • Publicerad 26 mars 2021 • Uppdaterad 28 mars 2021
Dzenan Vrana och hans fru Mirela gör en rejäl nysatsning med restaurangen Veranda som nu får ett italienskt koncept.
Dzenan Vrana och hans fru Mirela gör en rejäl nysatsning med restaurangen Veranda som nu får ett italienskt koncept.Foto: Alexander Jensen

För fyra år sedan tog Dzenan Vrana och Mirela Vrana över restaurangen Verandan som ligger vid hamnen i Borgholm. Nu gör de en storsatsning och byter därmed även inriktning till italienskt.

– Vi har efter några år bestämt oss för att satsa vidare och nischa oss. Tankarna har funnits länge om att göra detta. Det skulle ha gjorts förra året men då kom coronapandemin och vi vågade inte. I höstas hade vi ett möte med vår nya hyresvärd Holmströmgruppen som trodde på oss och idén. Då var det bara att köra igång, säger Dzenan Vrana och fortsätter:

– Jag har alltid haft ett intresse för Italien. Det började med fotboll när jag kom till Sverige som 11-åring och fastnade för AC Milan med stjärnor som van Basten, Maldini och Gullit. Genom fotbollsintresset hittade jag också kärleken till den italienska maten och dess matlagning

De har bland annat renoverat köket, fräschat upp matsalen, slagit ut en vägg och öppnat upp för en pizzaugn. De har också vänt sig till Sydeuropa och Italien för att rekrytera kökspersonal.

– En nyhet blir att vi ska göra riktig napolitansk pizza. Vi vill presentera vår pizza som ett hantverk och det är viktigt med bra råvaror, säger han berättar att det inte utesluter att de i perioder bakar andra typer av pizzor också.

– Pizza finns redan mycket av i Borgholm men vi ville erbjuda något nytt. Den napolitanska pizzan har kommit mer och mer de senaste åren och det känns som att svenskarna har tagit den till sig.

Skillnaden mellan vanlig pizza och napolitansk?

– Till största delen handlar det om degen och jäsningsprocessen samt tillagningen. En napolitansk pizza är fluffigare och lättare än den klassiska svenska pizzan. Det är svårare och kräver mer jobb att göra den.

Planen är också att ha en vedugn i trädgården vid uteserveringen och kunna baka pizzor framför gästerna. Övriga menyn kommer också att spegla Italien. Det blir olika rätter med pasta, kött, fisk, skaldjur och charkprodukter.

– Jag tror att det här kommer att passa bra i Borgholm och bli ett komplement till det övriga utbudet.

De kommer även att arrendera lokalen bredvid och där ska det bli en Gelato Dolcheria.

– Vi kommer inte att driva ett konditori men tanken är att erbjuda våra gäster något lättare som en fika, ost, charkuterivaror, och italiensk glass under tiden som de tar en paus och blickar ut över den fina utsikten.

Restaurangen kommer i fortsättningen bara heta ”Veranda” och därmed blir namnet även mer personligt.

– Veranda är internationellt och betyder samma sak på flera språk, bland annat italienska. I ordet finns även vårt efternamn vilket vi framhäver i nya loggan.

Ni vågar göra den här satsningen trots pandemin...

– Det är ett osäkert läge och en oviss framtid men jag tror på att det här har ett slut och då gäller det att stå redo. Vi vill satsa och tror stenhårt på Borgholm och Öland.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.