Annons

Stora Hamnkontoret satsar – ”Ska bli väldigt skönt”

För snart två år sedan öppnade Elisia Kirchberg och Sofia Fahlman restaurangen Stora Hamnkontoret. De är mycket nöjda med utvecklingen och väljer nu att satsa genom en stor renovering av restaurangen.
BORGHOLM • Publicerad 17 januari 2019
Sofia Fahlman och Elisia Kirchberg ska göra en rejäl renovering i Stora Hamnkontoret.
Sofia Fahlman och Elisia Kirchberg ska göra en rejäl renovering i Stora Hamnkontoret.Foto: Alexander Jensen

När de öppnade restaurangen för snart två år sedan gjorde de en omfattande renovering av matsalen och uteserveringen. Nu är det bakutrymmenas tur, de rum som gästerna normalt sett inte ser. Golvet i köket ska bilas upp och läggas om. I omklädningsrum, kök och varuintag ska väggarna målas om och lister ska bytas. Hela ena väggen i köket ska dessutom få plåtar med rostfritt stål. I höstas investerade de också i en värmepump i matsalen som inte har varit vinteranpassad tidigare. Det innebär att de kan säkra en längre säsong.

– Det är bara tio år gammalt men det har blivit väldigt slitet. Vi ser verkligen fram emot att få nytt golv med rätt lutning, säger Elisia Kirchberg.

Annons

– Lutningen nu är inte alls bra, vattnet rinner snarare ifrån golvbrunnarna och det gör att städningen blir slitsam och det tar lång tid. Det finns finna inga genvägar när det gäller städning men det är skönt om det kan gå så smidigt som möjligt, säger Sofia Fahlman.

Stora Hamnkontoret har stängt för säsongen och kommer att öppna till påsken. Renoveringen påbörjas i slutet av januari och ska pågå i en månad.

– Det ska bli väldigt skönt att få det gjort. Det är när man jobbar som man märker vilka saker som behöver åtgärdas. Det här har varit efterlängtat. Det finns mer vi skulle vilja göra men man får ta en sak i taget, säger Sofia Fahlman.

I mars har de drivit restaurangen i två år. Elisia Kirchberg hade tidigare drivit gatuköket Haket och kocken Sofia Fahlman kom närmast från Hotell Borgholm. De hade ingen erfarenhet av att driva en egen restaurang.

– Än så länge är detta det roligaste vi har gjort. Det har varit väldigt utvecklande och tidvis tungt men oftast roligt, säger Sofia Fahlman.

– Det ger otroligt mycket. Som egna företagare var vi ganska nya och det är mycket att tänka på men vi lär oss hela tiden. Det har blivit väldigt bra, säger Elisia Kirchberg.

Vad har varit tuffast?

– Det är många tuffa saker. Exempelvis är det ovisst och svårt på förhand att veta hur mycket personal som behövs på sommaren. Blir det fint väder behövs det fler och tvärtom färre. Sedan är det svårt att hitta personal och boende till dem, säger Sofia Fahlman.

Vad har varit det bästa?

– Jag är väldigt glad för all positiv respons från våra gäster. Det är alltid kul att läsa gästboken. Trots att det är svårt att rekrytera personal så är vi väldigt nöjda med den personal vi har. De är fantastiska, säger Elisia Kirchberg.

Annons

Restaurangen följer inget givet koncept och inspirationen till matlagningen kommer från flera olika håll.

– Man snappar upp lite här och där och gör sedan något eget av det. Det ska vara rena smaker och smaka mycket. Jag gillar att laga mat utifrån vad som finns tillgängligt efter säsong, säger Sofia Fahlman.

Vad klarar du dig inte utan i köket?

– Salt, peppar, citron, smör och grädde, säger Sofia Fahlman.

Vad har ni för visioner?

– Vi vill fortsätta utveckla restaurangen och hoppas att våra gäster fortsätter att komma till oss. Drömmen på sikt är att vi äger hela lokalen. Just nu äger Borgholms kommun hälften, säger Elisia Kirchberg.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons