Annons

Rekordstora utsläppet utanför Öland är borta – ”Vi har en hypotes”

Utsläppet av det misstänkt skadliga ämnet var lika stort som 365 fotbollsplaner. Nu är det borta.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 22 mars 2021
I onsdags förra veckan . Nu är det borta.\nI onsdags förra veckan . Nu är det borta.
I onsdags förra veckan . Nu är det borta.\nI onsdags förra veckan . Nu är det borta.Foto: Pressbild

I onsdags förra veckan upptäckte Kustbevakningen ett rekordstort utsläpp av ett misstänkt skadligt ämne. Det täckte en 26 kvadratkilometer stor vattenyta, motsvarande 365 fotbollsplaner.

Det var till ytan det största Kustbevakningen sett som inte var olja. Under måndagen kunde Kustbevakningen ge besked om att utsläppet inte längre syns. Kustbevakningen har flugit över de positioner som enligt driftprognosen utsläppet bör ha befunnit sig på. I ett pressmeddelande förklarar de att det kan finns flera orsaker till detta:

Annons

”väder och vind, temperatur samt ämnets sammansättning och egenskaper. Troligvis har det lösts upp till havs”.

Prover av ämnet befinner sig på analys. Syftet är att fastställa vilket ämne det rör sig om och att eventuellt kunna härleda utsläppet till en källa. Bedömningen att det rör sig om ett oljeliknande ämne som inte är mineralolja kvarstår.

Kustbevakningen inledde förra veckan förundersökning om misstänkt brott mot Lagen om åtgärder mot förorening från fartyg. Förundersökningen drivs nu av miljöåklagare på Åklagarmyndigheten enligt de rutiner som gäller för utredningar av händelser utanför Sveriges territorialhav.

– Vi har en hypotes om vad som har skett. Nu analyserar vi vattenprovet och undersöker närmare varifrån utsläppet kan tänkas komma. Vi utesluter inte utredningsåtgärder i utlandet, sa Jonatan Tholin, Kustbevakningens förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons