GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rekordstor lastbilskaravan och truckmeet under Ölands skördefest

250 lastbilsfordon tar sikte mot Öland och Löttorp lagom till Skördefesten. Evenemanget som började med 12 deltagare har växt sig stort med åren och är numera tradition för flera besökare, men har tidigare kritiserats ur miljösynpunkt.
Löttorp • Publicerad 23 september 2022 • Uppdaterad torsdag 07:48
Lastbilsträffen är populär för både besökare och bybor. – Det gynnar såklart även det övriga näringslivet i området när det lockar så mycket folk, säger arrangören Marcus Ottosson.
Lastbilsträffen är populär för både besökare och bybor. – Det gynnar såklart även det övriga näringslivet i området när det lockar så mycket folk, säger arrangören Marcus Ottosson.Foto: Joacim Andersson

2011 bestämde sig Marcus Ottosson för att samla ihop ett småskaligt gäng lastbilar i Löttorp i samband med pumpaförsäljning. Tolv bilar samlades då i området under ett gemytligt litet intimt event.

Elva år senare är lastbilsträffen tradition och lockar hundratals lastbilar med tillhörande chaufförer från hela landet till byn. Evenemanget sträcker sig över Skördefesthelgen med start på torsdagen.

– Det kommer bilar från precis överallt i Sverige, det ska bli jätteroligt, säger arrangören Marcus Ottosson.

”Många är av nyare modell och de släpper knappt ut några avgaser alls”
Marcus Ottosson

257 lastbilar är i dagsläget anmälda till evenemanget, och fler förväntas det bli.

– På torsdagen börjar det rulla in folk, sen på fredagen brukar det rassla till ordentligt. Det brukar bli riktig folkfest, säger Marcus.

Fredag klockan 18.00 ger sig en lastbilskaravan med utgångspunkt Rasta i Kalmar iväg upp mot Löttorp, där upp mot 120 lastbilar förväntas delta. Karavanen är beviljad av polisen.

– Sen kommer det tillkomma folk i smågrupper hela tiden. Vi har ett gäng från Blekinge med en 7-8 bilar som kommer vid ett annat klockslag. Så det kommer att rulla på.

Hur ser ni på det hela ur miljösynpunkt?

– De här bilarna är miljövänliga. Det är alltid populärt när det kommer 400 hotrods till Borgholm eller 1 600 Harley Davidssons till Lundegård. Det är ingen som skriker om någon miljöproblem då. De släpper väl ut avgaser om något.

257 lastbilar är rätt många det med?

– Det finns några äldre modeller av lastbilarna här som kommer, men många är av nyare modell och vi släpper knappt ut några avgaser alls.

Många av de nyare lastbilsmodellerna kör idag med fossilfritt bränsle.

– Men visst, visst. Miljön är vad det är, så är det ju. Men det här är arbetsfordon, det är sådana som utför ett jobb om dagarna. Det är bättre att ha en sån uppvisning än att ha massa hotrods som släpper ut massa avgaser som inte gör någon nytta egentligen.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.