Regnet som försvann: ”Kanske någon skur”

Från runt tio millimeter och åska i måndagens prognos för torsdagen till – ingenting.
– Möjligen kan det komma några skurar, men annars finns det inget ihållande regn som berör hela Öland i långtidsprognosen, säger meteorolog Jon Jörpeland på SMHI om regnet som försvann.
ÖLAND • Publicerad 1 augusti 2018
Trots färskt ”löfte” om motsatsen, inga större regnväder finns i sikte för Ölands del under de närmaste tio dagarna.
Trots färskt ”löfte” om motsatsen, inga större regnväder finns i sikte för Ölands del under de närmaste tio dagarna.Foto: Arkiv

I måndags lät det annorlunda från SMHI i Norrköping.

– Som det ser ut just nu har vi en front som berör Öland på torsdag och det kan ge kraftigt regn och åska, sa meteorolog Marcus Sjöstedt till Ölandsbladet då medan prognosen i SMHI:s väderapp berättade om runt tio millimeter i förväntad nederbörd för Borgholm under torsdagsdygnet.

Alla som väntar på nederbörd väntar dock förgäves - åtminstone tio dagar till. Av det utlovade torsdagsregnet över Öland finns ingenting kvar. Redan på tisdagen var nederbörden i den nya torsdagsprognosen noll och intet.

Jon Jörpeland på SMHI förklarar varför:

– Det är skurar som kommer i och med att en front passerar landet och skurar är alltid svåra att placera. Våra modeller är i regel oense var skurarna hamnar. I det här fallet kommer fronten också lite tidigare än vad vi prognoserade i måndags, den kommer under eftermiddagen och kvällen i dag (onsdag) och det är väl inte helt omöjligt att Öland får någon skur då.

Chansen är samtidigt liten.

– Vi ser att skurarna mattas av ju längre österut man kommer och det blir främst över fastlandet de kommer.

Fortsatt torrt i tiodygnsprognosen?

– Möjligen kan det komma några skurar, men annars finns det inget ihållande regn som berör hela Öland i långtidsprognosen.

Däremot är extremvärmen, dessa svettdrypande dagar med 30 grader eller mer, snart över, nästa vecka vankas mer normal sommar till glädje för alla som lider ont i värmen.

– Framåt helgen går vi mot något svalare väder och nästa vecka är det inte omöjligt att det går ner mot 20 grader, säger Jon Jörpeland.

Enligt SMHI:s prognos kulminerar värmen under fredagsdygnet då temperaturen på nytt hamnar runt 30-strecket. Efter cirka 25 grader under helgen faller temperaturen ytterligare nästa vecka, enligt prognosen för Borgholm väntar flera dagar med 21 grader samt en och annan skur.

– Nu blir det vanligt sommarväder, konstaterar Jon Jörpeland.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.