Annons

Regeringen vill begränsa platserna på bussar – ”Risk för en tredje våg”

Regeringen vill begränsa antalet platser på bussar och tåg under sportlovet. Företag som inte vidtar åtgärder riskerar att få verksamheten nedstängd.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 9 februari 2021
Socialminister Lena Hallengren (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddelade de nya reglerna på en pressträff under tisdagen.
Socialminister Lena Hallengren (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddelade de nya reglerna på en pressträff under tisdagen.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Med stöd av den nya pandemilagen vill regeringen kunna begränsa antalet passagerare inom långfärdsbussar och tåg. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff under tisdagen.

Det skulle innebära att bara hälften av platserna skulle kunna bokas. Förslaget gäller enbart fjärresor som överstiger 15 mil.

Annons

– Risken för smittspridning ökar när människor tillbringar lång tid tillsammans i begränsade utrymmen. Inför kommande sportlov- och påsklovsveckor förväntas fjärrtrafiken öka och därför vill vi ge den viktiga signalen att vi minskar risken för trängsel på våra fjärresor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Det finns en verklig risk för en tredje våg av smittspridning i samhället. Läget kan snabbt försämras, säger Lena Hallengren.

Det är länsstyrelsen som kommer att sköta tillsynen och bestämma om företag behöver genomföra smittskyddsåtgärder. De som bryter mot detta riskerar vite eller nedstängning av verksamheten.

Förslaget ska nu ut på en snabb remissrunda och väntas därefter träda i kraft den 14 februari och gälla fram till den 31 maj. De nya reglerna gäller inte redan bokade biljetter.

– Skulle det visa sig vara nödvändigt utesluter vi inte att använda pandemilagen på en rad andra områden, som kollektivtrafiken, säger Tomas Eneroth.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons