Regeringen: ”Högstadiet får nu bedriva undervisning på distans”

Regeringen utökar nu verktygen för smittskyddsläkarna. Det ska bli tillåtet att högstadieskolor delvis får bedriva fjärr- eller distansundervisning. På Öland är det sedan tidigare bestämt att alla högstadieelever får distansundervisning.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 7 januari 2021
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Borgholms kommun beslutade redan innan jul att eleverna i högstadiet skulle få distansundervisning när de kommer tillbaka från jullovet imorgon. Utan rekommendation från smittskyddet eller egentligt stöd i Skolverkets bestämmelser.

Mörbylånga kommun beslutade om detta i tisdags efter rekommendation från smittskyddsläkaren i Kalmar län.

Tidigare har regionens smittskydd kunnat stänga skolor om det har behövts för att minska smittskyddet.

Under torsdagens presskonferens meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S), att regeringen imorgon ska besluta om att högstadieskolor nu får införa distans- eller fjärrundervisning, från och med måndag. Allt för att minska trängsel på skola och i kollektivtrafiken. Men ansvaret för att eleverna får näringsrik skollunch ligger kvar.

– Tidigare har det regionala smittskyddet och huvudmän kunnat stänga skolor och införa distansundervisning för alla elever men detta beslut öppnar för att en skola också delvis ska kunna ha distansundervisning för sina elever. Exempelvis kan nu en femtedel av eleverna på en skola ha distansundervisning, sa Anna Ekström på presskonferensen.

Det är huvudmannen för skolan som beslutar om detta krävs.

– Det är bäst om skolorna kan vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Skolan är viktig för lärandet men också när det gäller trygghet för barnen. Så ett beslut om införande av distansundervisning måste tas med stor försiktighet och avvägning mellan elevernas behov och smittoläget.

Folkhälsomyndigheten är positiv till detta.

– Barn får milda symtom och det är ovanligt att de blir svårt sjuka i covid-19. De är inte heller drivande i smittspridningen och lärare har inte större smitta än andra yrkesgrupper. Men vi har kommit så långt att vi måste vara beredda på fler åtgärder som fjärr- och distansundervisning även för högstadieelever, sa Johan Carlson, generaldirektör för folkhälsomyndigheten.

Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, poängterade att det är oerhört viktigt att alla skolor driver ett systematiskt arbetsmiljöarbete och att den skolpersonal som kan jobba hemifrån ska göra det.

– Arbetsgivare i skolan behöver peka med hela handen och säga jobba hemifrån om det är möjligt, sa han.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.