Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Recept till picknickkorgen

Saftiga morotsfrallor.
Saftiga morotsfrallor.
Foto: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Saftiga morotsfrallor

10 stora frallor eller 20 små

Det här behöver du :

1 pkt jäst

5 dl mjölk

½ dl sirap

1 dl rapsolja

3 stora morötter (ca 200 gram rivna)

1 tsk salt

1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)

1 dl krossade linfrön

1 dl skalade sesamfrön

15-17 dl manitoba cream (alt. vanligt vetemjöl special)

Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra eller rejält med handkraft. Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen.

Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 min. Riv över cheddarost. Grädda i 200 grader cirka 20 – 25 min.

Kall tonfiskröra passar lika bra i baguette som till bakad potatis.
Kall tonfiskröra passar lika bra i baguette som till bakad potatis.
Foto: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Kall tonfiskröra

1 burk tonfisk i vatten

5 kokta ägg

5 finhackade salladslök

2,5 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 tsk D’Elidas chilisås

Citronpeppar

Salt

Vänd ner en burk tonfisk i en skål. Låt vattnet rinna av innan.

Koka äggen. (Jag tycker det är gott om gulan är lite lös) Låt svalna. Skala och finhacka. Rör ihop med tonfisken, lök, creme fraiche, majonnäs och chilisås.

Smaka av med citronpeppar och salt. Snåla inte med citronpeppar, det ger så otroligt god smak. Förvara i burk med tätslutande lock. Håller sig 3 dagar i kylskåp.

Pastasallad som mättar.
Pastasallad som mättar.
Foto: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Enkel, billig och mättande pastasallad

4 portioner kokt pasta

1 ask blandad sallad

1 knippe rädisor

1 burk gröna oliver med chili

1 burk borlottibönor

2 salladslök

1 röd chili (spansk peppar)

Olivolja

Flingsalt och svartpeppar

Koka pastan i förväg så den får svalna eller skölj den i kallvatten. Dressa den med lite olivolja så klibbar den inte ihop. Blanda sen alltsammans i en stor skål, ringla över en god olivolja, lite flingsalt och några varv med pepparkvarnen.

Fyllningen i lantbröd går att variera stort. Här med ost, bacon och soltorkade tomater.
Fyllningen i lantbröd går att variera stort. Här med ost, bacon och soltorkade tomater.
Foto: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Fyllt lantbröd med ost, bacon & soltorkade tomater

1 pkt jäst (50 gram)

5 dl vatten

50 gram rumsvarmt smör

3 msk honung

14-16 dl lantbrödsmjöl

2 tsk salt

Fyllning:

240 gram bacon (knaperstekt i mindre bitar)

180 gram ost i små tärningar (lagrad grevé)

1 dl finhackade soltorkade tomater (från olja/vitlöksmarinad)

Pensla med ett uppvispat ägg och strö över vita vallmofrön.

Använd med fördel hushållsmaskin till degen. Smula ner jästen. Ljumma vattnet till 37 grader fingervarmt. Rör ut jästen med vätskan och tillsätt smör, honung, och hälften av mjölet. Arbeta degen länge, cirka 10 minuter. Tillsätt så lite mjöl som möjligt men den ska iallafall släppa degbunkens kanter när det är dags att jäsa. Låt den jäsa i samma bunke, ta inte bort degkroken.

Efter en timme tillsätter du saltet, lite till av mjölet och kör på lägsta hastighet cirka 3 minuter. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den så lite som möjligt. Platta eller kavla ut till en rektangel cirka 30*40 centimeter. Lägg på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 6 bitar. Placera bitarna i en rund springform modell större, den jag använt här är cirka 35 centimeter i diameter. Du kan också placera ut dom direkt på ett bakplåtspapper, tätt ihop. Täck med bakduk och låt jäsa 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader, ställ in brödet i mitten och sänk värmen direkt till 175 grader. Grädda i 45 minuter.

Ta ut brödet och låt det svalna innan du skär upp det. Förvara i kylskåp, annars härsknar fyllningen.

Receptet på världens godaste bullar innehåller bland annat flytande honung.
Receptet på världens godaste bullar innehåller bland annat flytande honung.
Foto: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Världens godaste bullar

150 gram mjukt smör (rumsvarmt)

5 dl standardmjölk

1 paket jäst 50 gram

½ tsk salt

½ dl flytande honung på flaska

1 kilo manitoba cream mjöl

Fyllning:

150 gram smör

1½ dl strösocker

½ dl ströbröd

4 msk vaniljsocker

1 msk kanel

Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Blanda tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 minuter i maskin. Ta upp degkroken. Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter.

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt.

Dela degen i tre delar. Kavla ut varje deg till en rektangulär platta ca 30*50 centimeter. Bred på fyllningen. Vik degen dubbelt på mitten så du får storleken 15*50 centimeter. Skär med vass kniv 4 centimeter breda remsor, börja från kortsidan. Varje remsa skär du sedan som en byxa med ett snitt i mitten men inte ända ut i kanten på den vikta sidan. Vira varje ”byxben” till tvinnande snoddar och gör en knutbulle.

Lägg snurrorna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa cirka 30 minuter. Pensla försiktigt med uppvisat ägg och strö över flagad mandel eller pärlsocker. Grädda i 200 grader cirka 15 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg.

Sallad är somrigt, här delar Linda Nilsson med sig av en melon och fetaostsallad.
Sallad är somrigt, här delar Linda Nilsson med sig av en melon och fetaostsallad.
Foto: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Melon och fetaostsallad

Köp hem meloner av olika sorter och en massa fetaost och salta nötter/frön. Det står man sig på länge och tar inte många minuter att fixa till. Solmogna tomater är också himla gott till. Ringla över honung eller en god olivolja om du vill. Varsin gaffel och sen är det bara att njuta. Energi behöver man och framförallt salt just nu.

Recept: Linda Nilsson/Kryddburken.se

Läs mer